Публикация

Трахомата е бактериална инфекция на очите, причинява се от вид хламидия

Възможно е лечение с антибиотик или с хирургични методи


Доц. д-р Красимир Коев д.м е специалист по очни болести в Медицински университет София и председател на Фондация „Съпричастен кръст”.

Трахомата е бактериална инфекция, която засяга очите. Бактерията, която причинява трахома се разпространява чрез директен контакт с очите, клепачите и носа или гърлeните секрети на заразени хора. Трахомата е хроничен кератоконюнктивит (възпаление на лигавицата на окото, засягащо роговицата), както и  наличие на хламидия в органите на зрението, водещо до разрастване на аденоидната тъкан. Проявяването на трахомата започва постепенно и дълго време може да няма видими симптоми. Възпалителният процес често започва в горния клепач на окото. Наблюдава се зачервяване на конюнктивата, която по-късно придобива по-тъмен цвят.

Върху нея се появяват фоликулни образования със зърнести размери и мътносив цвят. По този начин се получава загрубяване на лигавицата, от където произлиза наименованието на болестта - "trahys" на гръцки означава неравен, на бучки.

Активният стадий на трахомата настъпва с появата на  цикатрикси на конюнктивата, което води до трихиаза (анормален растеж на миглите), ентропия на клепачите, слъзните пътища и помътняване на роговицата, свиване на конюнктивалната кухина, ксерофталмия.

Активният стадий на трахомата засяга двете очи, предизвиква възпалителен процес, който започва почти без оплаквания. След време се развиват жълтеникави зърна в конюнктивата, които я правят неравна - трахоматозен фоликуларен конюнктивит. Тези фоликули се уголемяват, след което  се сливат и се пукат, а на мястото им се образуват цикатрикси. Може да се появят усложнения като вторична инфекция и развиване на гноен конюнктивит. В резултат на възпалението се образуват фоликули, а хроничният възпалителен процес може да  доведе до грануломатоза на конюнктивите в резултат на трахоматозната инфекция. По време на възпалителния процес при трахомата в роговицата се появяват мътни пеленки /pannus/ с остри ръбове, които се разпространяват по роговицата от периферията към центъра. Нарича се прогресиращ панус. Диференциална диагноза на трахома в активния й стадий се поставя като  фоликуларен конюнктивит. Фоликулите в този случай се появяват, като лигавицата и роговицата рядко са засегнати. Резултатът при фоликуларния конюнктивит е пълно възстановяване без никакви белези по конюнктивата.

Трахомата е силно заразна и почти винаги засяга и двете очи. Признаците и симптомите на трахома започват с лек сърбеж и дразнене на очите и клепачите и водят до замъгляване на зрението и болки в очите. Нелекуването на трахомата може да доведе до слепота. Заболяването започва незабелязано с леко зачервяване, оток на клепачите и сърбеж в очите. По вътрешната страна на клепача се образуват малки зрънца, които постепенно нарастват. По-късно те се размекват, пукат се и от тях изтича мека субстанция. Заради това клепачите натежават надолу. След оздравяването се образуват ръбци, от което ръбът на клепача се обръща и миглите започват да растат навътре. Възможно е засягане на зрението и дори ослепяване.

Трахомата е водеща предотвратима причина за слепота в световен мащаб. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че 8,0 милиона души по света са с увредено зрение от трахома. Според проучване на СЗО повече от 84 милиона души се нуждаят от лечение на трахома, предимно в бедните райони на развиващите се страни. В някои от най-бедните страни в Африка разпространението на заболяването сред децата може да достигне 40 на сто.
Ако трахома се лекува навреме могат да се предотвратят по-нататъшни усложнения на заболяването.

Основните признаци и симптоми в ранните етапи на трахомата включват:

  • Замъгляване на роговицата
  • Сълзене на окото
  • Подуване на лимфните възли точно пред ушите
  • Подути клепачи
  • Подвити мигли
  • Белези по вътрешността или горната част на клепача
  • Зачервяване на бялото на очите
  • Поява на нови кръвоносни съдове в роговицата
  • Лек сърбеж и дразнене на очите и клепачите
  • Слъзно-гнойна секреция от очите.

С напредване на болестта, по-късните симптоми на заболяването включват:
• силно изразена чувствителност към светлина (фотофобия)
• замъглено виждане
• болка в очите

Малките деца са особено податливи на инфекция, ноболестта се развива бавно и по-болезнените симптоми не се проявят до зряла възраст. Световната здравна организация е определила точкова система с пет етапа в развитието на трахома, включително:
• Фоликулярно възпаление. Инфекцията е само началото на този етап. Пет или повече фоликули - малки подутини, които съдържат лимфоцити (бели кръвни клетки) – се наблюдават с уголемяване на вътрешната повърхност на горната част на клепача (конюнктивата).
• Интензивно възпаление. В този етап окото е силно заразено и раздразнено, с удебеляване или оток на горния клепач.
• Белези по клепачите. Рецидивиращи инфекции водят до увреждане на вътрешността на клепача. Белезите често се появяват като бели линии при изследване с микроскоп. Клепачът може да се изкриви и да се обърне навътре (ентропия).
• Обратен растеж на миглите (трихиазис). Покритата с белези вътрешна страна на клепача продължава да се деформира, което води до обратенрастеж на миглите (навътре). В резултат те дразнят прозрачната част на окото (роговицата).
• Замъгляване на роговицата. Засягането на роговицата от възпалението си личи най-често по горната част на клепача. Продължителното възпаление се усложнява от драскането на миглите, обърнати навътре и води до помътняване на роговицата. Вторична инфекция може да доведе до развитието на язва на роговицата и до частична или пълна слепота.


Признаците на трахомата се проявяват в по-тежка форма в горната част на клепача. С появяването на белези, по клепача може да се появи дебела линия. Освен това смазочната жлезиста тъкан в клепача (включително слъзните жлези) може да бъде засегната. Това може да доведе до силна сухота, която задълбочава  проблема. 

Кога трябва да се обърнем към лекар
Обадете се на Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете усещате сърбеж, дразнене или сълзене от очите, особено ако наскоро сте пътували в области, където трахома е често срещано заболяване. Трахомата е заразно заболяване, и трябва да се лекува възможно най-скоро, за да се предотвратят по-нататъшни инфекции.

Причини
Трахомата се причинява от някои подтипове на Chlamydia trachomatis - бактерия, която може да предизвика и предаваната по полов път инфекция хламидия. Трахомата се разпространява чрез контакт със секрети от очите или носа на заразен човек. Инфекцията се предава и чрез контакт  с ръце, дрехи, кърпи и насекоми. В развиващите се страни, мухите са основен преносител на инфекцията.

Рискови фактори
Фактори, които увеличават риска от заразяване с трахома включват:
• Бедност. Трахомата е преди всичко болест на изключително бедното население в развиващите се страни.
• Претъпкани условия на живот. Хората, живеещи в близък контакт са изложени на по-голям риск от разпространение на инфекцията.
• Лоша хигиена. Бедните санитарни условия и липса на хигиена, като нечисти лица или ръце спомагат за разпространяване на болестта.
• Възраст. В райони, където болестта е често срещана, от нея страдат деца на възраст от 4 до 6 г.
• Пол. Жените страдат от болестта 6 пъти по-често от  мъжете.
• Ограничен достъп до вода. Домакинства на по-големи разстояния от водоснабдяване са по-податливи на инфекции.
• Насекоми. Хората, които живеят в райони със засилена популация от насекоми, са по-податливи на инфекция.
• Липса на тоалетни. Хора, които нямат достъп до тоалетниса по-податливи към заболяването.

Изследване и диагностициране
При повечето хора, страдащиот трахома, в началните етапи не се проявяват никакви признаци или симптоми. В райони, където болестта е често срещана, Вашият лекар може да диагностицира трахома чрез физически преглед или чрез изпращане на проба от бактерии за тестване в лаборатория.

Лечение и лекарства
Лечението на трахомата зависи от стадия на заболяването.

Лекарства
В ранните етапи на трахома, лечение само с антибиотици  може да бъде достатъчно за елиминиране на инфекцията. Двете лекарства, които се използват понастоящем включватмехлем за очи Тетрациклин  и лекарство за перорална употреба Азитромицин. Световната здравна организация (СЗО) препоръча предписване на антибиотици нацялата  общност, когато повече от 10 на сто от децата са  засегнати от трахома. По този начин се предлага лечение за всеки, който е изложен на заболяването и предотвратяване на разпространението на заразата.

Хирургия

Лечението на по-късните етапи на трахома - включително болезнените деформации клепача - могат да изискват операция. СЗО препоръчва операция за хора с напреднал стадий на трахома.
Чрез операция с обръщане на клепача, вашият лекар прави разрез в клепача и обръща миглите нагоре от роговицата. Процедурата ограничава развитието на  белези по роговицата и може да помогне за предотвратяване на загуба на зрението. Тази процедура може да се извършва амбулаторно и често значително намалява шансовете за рецидив на заболяването.
При помътняване на роговицата, което може сериозно да увреди зрението, може да се извърши роговична трансплантация, която подобрява зрението. Въпреки това, често при трахома, тази процедура не оказва добър резултат.
Друга опция е процедурата за отстраняване на миглите (епилация), но е необходимо тя да се извършва периодично. Друга временна опция, е поставянето на лейкопласт върху миглите, за да се предотврати дразнене на окото.

Превенция

Ако пътувате до части на света, където трахома е често заболяване, не забравяйте  добрата хигиена, която предпазва от инфекция.
Ако сте имали лечениена трахома с антибиотици или операция, повторното заразяване винаги е повод за загриженост. За Ваша сигурност и за безопасността на другите, бъдете сигурни, че членове на семейството  са изследвани и ако е необходимо, лекувани за трахома.
Правилните хигиенни навици включват:
• Миене на ръцете и лицето. Поддържането на лицето чисто, особено придецата, може да  предотврати повторно заразяване.

Болестта се пренася от едно лице на друго чрез сълзите и гнойта посредством пръстите, кърпите за нос и за лице и други общи предмети за употреба. Затова всеки член на семейството трябва да спи отделно, да използва отделна кърпа за бърсане и да се мие с течаща вода. Заболелият трябва след всеки допир с очите да измива ръцете си.
• Намаляване на популацията от насекоми. Това може да помогне за премахване на основния източник за предаване на болестта.
• Изхвърляне на отпадъците. Правилно изхвърляне на животински и човешки отпадъци може да намали благодатната почва за развитието на мухи.
• Подобряване на достъпа до водаНаличието на близък източник на вода може да помогне за подобряване на хигиенните условия.

Въпреки, че няма ваксина срещу трахомата, превенцията е възможна. Световната здравна организация (СЗО) е разработила здравна стратегия  за предотвратяване на трахома, с цел премахване на заболяването  до 2020 г. Стратегията се нарича ХАЛП и включва:
• Хирургическо лечение на напредналите форми на трахома
• Антибиотици за лечение на инфекцията и предотвратяване на по-нататъшното й разпространение
• Лицева хигиена
• Подобренияв околната среда, особено за наличието на вода, канализация и контакт с насекоми, с цел ограничаване на предаването на болестта.

Степен на разпространение

Трахомата засяга около 21,4 милиона души, от които около 2,2 милиона са с увредено зрение и 1,2 милиона  са слепи. Заболяването е причина за повече от 3% от слепотата в света, но цифрата продължава да се променя поради ефекта от социално-икономическото развитие и текущите програми за овладяването му. Въпреки това, трахома продължава да бъде хиперендемична в някои от най-бедните и най-отдалечени селски райони на Африка, Азия, Централна и Южна Америка, Австралия и Близкия Изток. Последствията от трахомата се проявяват при хора на зряла и средна възраст. В хиперендемичните региони  заболяването най-често се среща при деца в предучилищна възраст, като процентът варира от 60 до 90. Заболяването се проявява на-често при най-уязвимите членове на общността - жените и децата. Възрастните жени са изложени на по-голям риск от развиване на усложнения водещи до слепота, отколкото възрастните мъже. Този повишен риск се обяснява с факта, че жените прекарват повече време в близък контакт с малки деца, които са основен източник на инфекцията.

Литература:

1. Tansy Edwards, Jennifer Smith, Hugh J. W. Sturrock, Prevalence ofTrachomain Unity State, South Sudan: Results from a Large-Scale Population-Based Survey and Potential Implications for Further Surveys, PLoS Negl Trop Dis.2012 April;6(4): e1585.

2. Sheila K. West, Beatriz Munoz, Harran Mkocha, Number of Years of Annual Mass Treatment With Azithromycin Needed to ControlTrachomain Hyper-endemic Communities in Tanzania, J Infect Dis.2011 July 15;204(2): 268–273.doi: 10.1093/infdis/jir257

3. Jennifer L. Smith, Danny Haddad, Sarah Polack, Mapping the Global Distribution ofTrachoma: Why an Updated Atlas Is Needed, PLoS Negl Trop Dis.2011 June;5(6): e973.

4. Beatriz Munoz, Dianne Stare, Harran Mkochat, Can Clinical Signs ofTrachomaBe Used after Multiple Rounds of Mass Antibiotic Treatment to Indicate Infection?, Invest Ophthalmol Vis Sci.2011 November;52(12): 8806–8810.

5. Khumbo Kalua, Tobias Chirwa, Linda Kalilani, Prevalence and Risk Factors forTrachomain Central and Southern Malawi, PLoS One.2010;5(2): e9067.

6. Sheila K. West, Dianne Stare, Harran Mkocha, Do Infants Increase the Risk of Re-emergent Infection in Households after Mass Drug Administration forTrachoma?, InvestOphthalmol Vis Sci.2011 July;52(8): 6040–6042.

7. Emma M. Harding-Esch, Tansy Edwards, Harran Mkocha,TrachomaPrevalence and Associated Risk Factors in The Gambia and Tanzania: Baseline Results of a Cluster Randomised Controlled Trial, PLoS Negl Trop Dis.2010 November;4(11): e861

8. Elizabeth N. Ssemanda, Joshua Levens, Harran Mkocha etc., Azithromycin Mass Treatment forTrachomaControl: Risk Factors for Non-Participation of Children in Two Treatment Rounds, PLoS Negl Trop Dis.2012 March;6(3): e1576.

Доц. д-р Красимир Коев д.м.  (http://www.blogger.com/profile/06364655116806149848,  https://www.facebook.com/pages/Доц-д-р-Красимир-Коев-дм-специалист-по-очни-болести) е специалист очни болести от Медицински университет София. Завършил доктарантура в Медицински университет «Рене Декарт», Париж към Сорбоната и Националната очна болница на Франция «Кенз-Вент». Автор на 115 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов д.м.н. За първи път прилага телемедицината в България и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:
  Асоциацията на докторите на науките на Франция
  Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
  Активен член на Нюйоркската академия на науките
  Европейското глаукомно сосиете
  Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по офталмология
  Евроретина
  Френското сосиете по очни болести

Коментари