Липсата на сън провокира симптоми като при множествена склероза
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Липсата на сън провокира симптоми като при множествена склероза

Липсата на сън провокира симптоми като при множествена склероза

По време на нощната почивка се удвоява производството на клетките, произвеждащи миелин.

Учени от университета в Уискънсин смятат, че са открили още една причина защо организмът се нуждае от сън – нощната почивка захранва определен тип мозъчни клетки. Сънят стимулира образуването на клетки, които произвеждат миелин - изолационния материал на невроните. Тези наблюдения ще хвърлят нова светлина върху ролята на съня за възстановяването и растежа на мозъка, а също и за същността на множествената склероза. Трудът е публикуван в Journal of Neuroscience.

Д-р Киара Кирели и колегите й открили, че по време на сън се удвоява производството на незрелите олигодендрити – клетките, произвеждащи миелин. Наблюденията засега са при лабораторни мишки. Увеличеното производство е било регистрирано по време на фаза на сънуване с бързо движение на очите. Управлявано е от гени. Когато мишките били принудени да стоят будни, се включвали гените, отговорни за клетъчната смърт и реакциите при стрес.

От векове учените се занимават с въпроса защо всъщност се нуждаем от сън. Очевидно е, че нощната почивка ни позволява да отпочинем и мозъкът да се възстанови. Конкретните изводи за биологичните процеси, които започват в мига, когато задремем, обаче се правят от сравнително неотдавна. Дълго време учените се фокусираха върхи разликите в активността на нервните клетки в будно състояние и по време на сън, казва д-р Кирели.

Сега вече се изяснява, че се променя и поведението на клетки, които влизат в колаборация с нервната система, допълва тя. Според учените безсънието може да провокира някои симптоми, подобни на множествената склероза – заболяване, което уврежда миелиновата обвивка. При него самата имунна система я разрушава в нервните клетки на мозъка и гръбначния стълб. Тази хипотеза предстои да бъде проверена в нови проучвания.

Учените ще проверят също дали липсата на достатъчно сън, особено в юношеството, може да има дългосрочно последици за мозъка. Фазата на дълбокия сън при деца и младежи се свързва с освобождаването на хормони на растежа. При много клетки в тялото също се регистрира повишен растеж и намаляване на дефектните протеини в този момент.

Мнения