Публикация

Липсата на сън провокира симптоми като при множествена склероза

По време на нощната почивка се удвоява производството на клетките, произвеждащи миелин.


Учени от университета в Уискънсин смятат, че са открили още една причина защо организмът се нуждае от сън – нощната почивка захранва определен тип мозъчни клетки. Сънят стимулира образуването на клетки, които произвеждат миелин - изолационния материал на невроните. Тези наблюдения ще хвърлят нова светлина върху ролята на съня за възстановяването и растежа на мозъка, а също и за същността на множествената склероза. Трудът е публикуван в Journal of Neuroscience.

Д-р Киара Кирели и колегите й открили, че по време на сън се удвоява производството на незрелите олигодендрити – клетките, произвеждащи миелин. Наблюденията засега са при лабораторни мишки. Увеличеното производство е било регистрирано по време на фаза на сънуване с бързо движение на очите. Управлявано е от гени. Когато мишките били принудени да стоят будни, се включвали гените, отговорни за клетъчната смърт и реакциите при стрес.

От векове учените се занимават с въпроса защо всъщност се нуждаем от сън. Очевидно е, че нощната почивка ни позволява да отпочинем и мозъкът да се възстанови. Конкретните изводи за биологичните процеси, които започват в мига, когато задремем, обаче се правят от сравнително неотдавна. Дълго време учените се фокусираха върхи разликите в активността на нервните клетки в будно състояние и по време на сън, казва д-р Кирели.

Сега вече се изяснява, че се променя и поведението на клетки, които влизат в колаборация с нервната система, допълва тя. Според учените безсънието може да провокира някои симптоми, подобни на множествената склероза – заболяване, което уврежда миелиновата обвивка. При него самата имунна система я разрушава в нервните клетки на мозъка и гръбначния стълб. Тази хипотеза предстои да бъде проверена в нови проучвания.

Учените ще проверят също дали липсата на достатъчно сън, особено в юношеството, може да има дългосрочно последици за мозъка. Фазата на дълбокия сън при деца и младежи се свързва с освобождаването на хормони на растежа. При много клетки в тялото също се регистрира повишен растеж и намаляване на дефектните протеини в този момент.

Коментари