Публикация

Ракът на гърдата може да наподобява портокалова кожа отвън

Болестта по-често засяга само едната гърда.


Гръдната жлеза на жената е специфичен повърхностен орган със сложна структура, която се променя динамично спрямо менструалния цикъл и възрастта. Тази динамика обяснява и наличието на много доброкачествени и злокачествени образувания в нея. Ракът на млечната жлеза е често срещано заболяване, което обхваща около 15% от всички карциноми. При жените този вид тумор е второто най-разпространено онкологично заболяване след рак на матката. Най-често бива засегната едната гърда, в по-редки случаи и двете. Заболяването обичайно се изявява във възрастта между 40 – 60 г., по-рядко при жени под 25 г. и над 70 години.

Наблюдава се зависимост на рака на гърдата и някой предшестващи фактори като: възпалителни заболявания – млечен вирусен фактор, некърмещи жени, хронична травма, доброкачествени образувания, хормонален дисбаланс, стрес, наследственост и др. 

Най-общо заболяванията на млечната жлеза се разделят на: възпалителни – остри и хронични, доброкачествени и злокачествени. От доброкачествените тумори на млечната жлеза най-често се срещат аденоми, фиброаденоми, фиброми, галактоцеле, вътреканални папиломатозни разраствания, липоми, папиломи, кисти и др. Злокачествените се делят на инвазивен и неинвазивен карцином. 

При първи стадий на рака се опипва не много голям, плътен, единичен и неболезнен възел с неравна повърхност, който не е сраснал с кожата и лежи в дълбочина. Няма наличие на уголемени лимфни възли по ръба на големия гръден мускул или под мишницата. При втория и третия стадий на болестта туморът вече е над 5 см, сраснал с околната тъкан и кожа. Цветът на кожата е нормален, възможно е да наподобява „портокалова кожа”. Често се наблюдава придърпване на ареолата и се отделя секрет. 

Профилактичните прегледи при специалист са важен елемент за общото и гинекологичното здраве на жената. Известно е, че пациентките нерядко откриват проблемите на гърдите си сами чрез случайно опипване при къпане. Затова всяка жена трябва да се научи да се самонаблюдава и самоизследва. 

Медицинските методи за изследване на млечната жлеза са:

-  безконтактна мамография 

-  аспирациона биопсия с последващо цитологично изследване 

-  ултрасонография 

-  ендокринологични изследвания и др. 

В заключение е важно е да се каже, че редовните прегледи при обучени специалисти могат да спестят много разходи и човешки трагедии.

* Д-р Стефан Фъртунов е специалист по акушерство и гинекология от Варна, който отговаря на пациентски въпроси във форума на credoweb.bg

Коментари