Ракът на гърдата може да наподобява портокалова кожа отвън
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Ракът на гърдата може да наподобява портокалова кожа отвън

Ракът на гърдата може да наподобява портокалова кожа отвън

Болестта по-често засяга само едната гърда.

Гръдната жлеза на жената е специфичен повърхностен орган със сложна структура, която се променя динамично спрямо менструалния цикъл и възрастта. Тази динамика обяснява и наличието на много доброкачествени и злокачествени образувания в нея. Ракът на млечната жлеза е често срещано заболяване, което обхваща около 15% от всички карциноми. При жените този вид тумор е второто най-разпространено онкологично заболяване след рак на матката. Най-често бива засегната едната гърда, в по-редки случаи и двете. Заболяването обичайно се изявява във възрастта между 40 – 60 г., по-рядко при жени под 25 г. и над 70 години.

Наблюдава се зависимост на рака на гърдата и някой предшестващи фактори като: възпалителни заболявания – млечен вирусен фактор, некърмещи жени, хронична травма, доброкачествени образувания, хормонален дисбаланс, стрес, наследственост и др. 

Най-общо заболяванията на млечната жлеза се разделят на: възпалителни – остри и хронични, доброкачествени и злокачествени. От доброкачествените тумори на млечната жлеза най-често се срещат аденоми, фиброаденоми, фиброми, галактоцеле, вътреканални папиломатозни разраствания, липоми, папиломи, кисти и др. Злокачествените се делят на инвазивен и неинвазивен карцином. 

При първи стадий на рака се опипва не много голям, плътен, единичен и неболезнен възел с неравна повърхност, който не е сраснал с кожата и лежи в дълбочина. Няма наличие на уголемени лимфни възли по ръба на големия гръден мускул или под мишницата. При втория и третия стадий на болестта туморът вече е над 5 см, сраснал с околната тъкан и кожа. Цветът на кожата е нормален, възможно е да наподобява „портокалова кожа”. Често се наблюдава придърпване на ареолата и се отделя секрет. 

Профилактичните прегледи при специалист са важен елемент за общото и гинекологичното здраве на жената. Известно е, че пациентките нерядко откриват проблемите на гърдите си сами чрез случайно опипване при къпане. Затова всяка жена трябва да се научи да се самонаблюдава и самоизследва. 

Медицинските методи за изследване на млечната жлеза са:

-  безконтактна мамография 

-  аспирациона биопсия с последващо цитологично изследване 

-  ултрасонография 

-  ендокринологични изследвания и др. 

В заключение е важно е да се каже, че редовните прегледи при обучени специалисти могат да спестят много разходи и човешки трагедии.

* Д-р Стефан Фъртунов е специалист по акушерство и гинекология от Варна, който отговаря на пациентски въпроси във форума на credoweb.bg

Мнения