Публикация

Раждаемостта тази година рекордно ниска от 40 г. насам

Два месеца преди желаното зачеване да се избягва прекаляването с мазнини и въглехидрати, съветва д-р Стаменов


Тази година раждаемостта е рекордно ниска от 30-40 г. насам, съобщи д-р Румен Велев от болница "Шейново". "Факт е, че българката престана да ражда, престана да планира своята бременност или изчаква до по-късна възраст. За това има доста фактори, някои – икономически, други медицински или демографски. Късната възраст на раждане може да повлияе върху протичането на самата бременност, да провокира заболявания на сърдечносъдовата система, на диабет или заболявания на щитовидната жлеза, да доведе до наднормено тегло. Тези промени се отразяват и върху здравето на детето", допълни той.

Стерилитетът оказва голямо влияние върху ниската раждаемост – над 300 000 семейства имат този проблем. По думите на д-р Велев връщането на фонда за инвитро отново към Министерството на здравеопазването е добро за двойките, които разчитат на държавна помощ за да се сдобият с бебе.

Ако една двойка иска да има бебе, трябва да обърне внимание на храненето поне няколко месеца преди зачеването, каза д-р Георги Стаменов от болница „Надежда”. Диетата оказва влияние не само върху шанса за забременяване, но и върху протичането на бременността. При мъжете може да се влоши спермограмата, а при жените – качеството на секрета. Поне два месеца преди планирана бременност трябва да се избягва прекаляването с въглехидрати и мазнини, да се ограничат вредните продукти, за които всички знаем, съветва д-р Стаменов. Той обясни, че при силно затлъстелите жени се създават възпалителни реакции в матката и мастно натрупване в яйцеклетките. Колкото и добра да е процедурата за естествена репродукция, по правило се получават лоши ембриони. Друг проблем - веднъж захванали се в матката, те не образуват добра плацента. Това се свързва с последици като повишено кръвно, изоставане в растежа на плода и други усложнения, каза още специалистът.

Най-добре е да се направят не само временно промени в храненето, но и да се промени животът на жената в генерален план. "Когато питам двойките защо не се получават нещата с децата, хората често ми споделят, че са под силен стрес, постоянно пътуват. Но когато стигнем до режима им на хранене, се оказва, че ядат най-вредните неща. В болница „Надежда” ще създадем кабинет по правилно хранене, където ще консултираме кандидат родителите", обобщи д-р Стаменов.

Коментари