Публикация

Бъбречното увреждане при диабет може да се отложи

Как правилно да се лекуват диабетиците, за да се отложи бъбречното увреждане – работна група от ендокринолози и нефролози ще изработи консенсус за терапевтично поведение и добра медицинска практика


Как правилно да се лекуват диабетиците, за да се отложи бъбречното увреждане – работна група от ендокринолози и нефролози ще изработи консенсус за терапевтично поведение и добра медицинска практика. Това съобщи проф. Емил Паскалев, председател на Българското нефрологично дружество. Групата бе създадена на Националната конференция по ендокринология и нефрология, която се проведе в Слънчев бряг от 16 до 18 май. Консенсусът ще създаде единни правила за лечение и наблюдение на диабетиците. Дори да няма оплаквания, след определен период те ще бъдат изпращани на консултация с нефролог. Целта е да се отложат във времето някои предизвестени увреждания като бъбречната нефропатия, а оттам и диализата. Това ще удължи живота на хората, убеден е проф. Паскалев.

И сега eндокринолозите имат правила, според които изпращат диабетиците на бъбречен специалист, когато се появи белтък в урината или креатининът стигне високи стойности. Предстои всичко това да бъде съгласувано с нефролозите. Документът ще бъде готов до три месеца и тогава експертите ще го представят в Министерството на здравеопазването. „Искаме да лекуваме по правилата на медицината, а не да ни се налагат някакви административни изисквания, - заяви проф. Паскалев. - Няма да се интересуваме дали държавата има пари, а кой е най-правилният подход за лечение на даден пациент.”

Консенсусът ще бъде написан така, че да е лесен за прочитане и следване. Джипитата ще го получат в печатен вид. Много малка част от хората с хронично бъбречно заболяване знаят за него и се лекуват. Според европейски проучвания за честотата му при 7 млн. българи засегнатите са от 350 до 700 хил. Регистрираните у нас пациенти, които се лекуват, са едва 12 000 души.

„Наложително е нефролози и ендокринолози да обединим усилията си, за да постигнем по-добър контрол върху пациентите със захарен диабет. Картината при тях е наистина доста тъжна. Не можем да лекуваме диабета, без да се съобразяваме със състоянието на бъбреците. Трябва да си уеднаквим понятията, подходите и затова е важно да говорим на един и същи език. Не бива да чакаме болните да стигнат терминален стадий! Още от поставянето на диагнозата трябва да работим ръка за ръка”, коментира проф. Цветелина Танкова от Клиниката по диабетология в специализираната болница по ендокринология в София.

Коментари