Публикация

Беседи с граждани по повод Световния ден за борба с остеопорозата

С беседи, консултации, тестове за определяне на риска ще бъде отбелязан Световният ден за борба с остеопорозата – 20 октомври. Тази година кампанията у нас преминава под мотото...


С беседи, консултации, тестове за определяне на риска ще бъде отбелязан Световният ден за борба с остеопорозата – 20 октомври. Тази година кампанията у нас преминава под мотото на Международната фондация по остеопороза „Останете високи, говорете открито за здравето на вашите кости”.

В София от 13:00 до 15:00 часа в Националния дворец на културата ще се проведе серия от беседи на тема „Хранене, двигателна активност и рискови фактори за възникване на остеопороза”. Ще бъдат раздавани книги със съвети за предпазване от болестта. Предвидено е и демонстрация на подходящи физически упражнения.

Инициативата е част от Националната програма за ограничаване на остеопорозата и се провежда съвместно от Министерството на здравеопазването, Българската лига за профилактика на остеопорозата и асоциация „Жени без остеопороза”.

По последни данни регистрираните пациенти с остеопороза у нас са над 820 хиляди.
Заради факта, че при развитието на заболяването няма симптоми и болка, тя е наречена „тихият убиец”. Болестта се нарежда сред най-разпространените наравно със сърдечно-съдовите заболявания и диабетът.

Отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата започва през 1996 г. по инициатива на Националното дружество по остеопороза на Великобритания. От 1997 г., след създаването на Международната фондация по остеопороза, Световният ден се провежда под нейната егида.


Коментари