Публикация

Готови ли сме да посрещнем грипна пандемия?

Опасността от грипна пандемия е напълно реална.
За това предупреждава водещият български вирусолог проф. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН и член на експертния съвет по надзор над заразните болести към Министерството на здравеопазването.

Според проф. Гълъбов опасносттта е свързана със склонността за мутация във вируса на птичия грип АH5N1. През последните години от него се заразиха около 300 души в Югоизточна Азия, в Турция, Египет и Нигерия – основно млади хора между 12 и 40 години, като 60 на сто от заболелите починаха.


Опасността от грипна пандемия е напълно реална.
За това предупреждава водещият български вирусолог проф. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН и член на експертния съвет по надзор над заразните болести към Министерството на здравеопазването.

Според проф. Гълъбов опасността е свързана със склонността за мутация във вируса на птичия грип АH5N1. През последните години с него се заразиха около 300 души в Югоизточна Азия, в Турция, Египет и Нигерия – основно млади хора между 12 и 40 години, като 60 на сто от заболелите починаха.

През изминалите години вирусът не можеше да преминава от човек на човек и заразата се предаваше от птици и бозайници.
„Но еволюцията на същия вирус може да доведе до пандемия, когато успее да се предава от човек на човек.” – коментира проф. Гълъбов пред Хелт медия.


Специфично лечение за грипа има и то се осъществява с химиопрепарати, които атакуват директно грипния вирус. Три от тези препарати са регистрирани и в България - римантадин хидрохлорид, оселтамивир и занамивир. Те могат да се прилагат и за профилактика, за да не се развие грип, и като лечение, при вече развито заболяване.

Според проф. Гълъбов, държавата трябва да отдели достатъчно средства за специфични противогрипни препарати, за да се посрещне евентуална пандемия.

По данни на Хелт медия с отпуснатите 3 млн. лева за противовирусни препарати могат да се закупят между 60 хиляди и 600 хиляди дози, в зависимост от това кой от трите препарата с аналогично действие ще бъде избран. Двата от медикаментите обаче са около 10 пъти по-скъпи от третия.

Според последни проучвания, цитирани от проф. Гълъбов, има перспектива за съвместно приложение на двата типа противовирусни препарати, което засега е на изследователско ниво. Това, според водещия български учен в областта на химиотерапията на грипа, ще бъде гаранция за по-сериозен ефект.


Хелт медия се обърна към депутати от Комисията по здравеопазване в Народното събрание с въпроса ще успее ли държавата с отпуснатите средства да осигури адекватно количество противовирусни препарати:

Д-р Иван Колчаков, ОДС:
Когато няколко препарата имат близко, сходно действие, икономическите параметри са изключително важни. Здравеопазването е скъпа дейност и основното нещо не са парите, а обхватът на тази дейност. Действително, ако можем вместо 60 хил. да покрием 600 хил. българи, трябва веднага да предпочетем препарати и средства, които са на по-достъпна цена.

Д-р Атанас Щерев, БНД:
Когато има обществен интерес да се закупят определени препарати, преди всичко трябва да се види медицинската ефективност на тези препарати. Много често конкурентни фирми подават на пазара препарати, които са с почти еднаква ефективност и това е ясно от множество проучвания. Затова аз предложих в комисията по прозрачност да влязат неправителствени организации и журналисти. Тази комисия има право на вето върху решенията какви лекарства да се закупуват с публични средства и там нямат място държавните органи, защото не може те да решават и едновременно да се самоконтролират. В момента няма прозрачност.

Д-р Лъчезар Иванов, независим депутат:
Редно е при препарати с еднакви показания и еднаква химическа формула да се закупи по-евтиният препарат, за да може по-голяма част от населението да бъде обхванато с тази профилактика на вирусните заболявания.

Д-р Ваньо Шарков, ОДС:
В интерес на истината, България има приет национален пандемичен план, но по него не се работи сериозно. Няма ясна програма как най-уязвимите части от обществото – деца, хронично болни и възрастни да бъдат защитени при евентуална грипна пандемия. Нещата са много прости, тъй като на пазара има няколко медикамента. Естествено, ако държавата мисли да бъдат осигурени поне уязвимите, трябва да се закупи този препарат, който да обхване най-голям брой хора. Другият вариант, който обикновено се избира, е да се закупи по-скъп препарат, за по-малко хора, за да се приберат комисионните. За съжаление, в България така се работи.



Коментари