Публикация

Хроничната обструктивна белодробна болест е сред топубийците на съвремието

Хроничната обструктивна белодробна болест отнема живота на все повече хора, но обществото не е достатъчно информирано за нея. Очаква се само след десетилетие тя да бъде най-честата причина за смъртност след сърдечните заболявания и инсултите.
В началната си фаза болестта е лечима, но много от засегнатите не подозират, че имат сериозен здравословен проблем. Това допълнително увеличава риска от преждевременна смъртност.
Заболяването поразява предимно пушачите, но около една пета от хората с такава диагноза не посягат към цигарите.
Eкспертите съветват периодично да се правят профилактични изследвания...


Хроничната обструктивна белодробна болест отнема живота на все повече хора, но обществото не е достатъчно информирано за нея.
Очаква се само след десетилетие тя да бъде най-честата причина за смъртност след сърдечните заболявания и инсултите.
В началната си фаза болестта е лечима, но много от засегнатите не подозират, че имат сериозен здравословен проблем. Това допълнително увеличава риска от преждевременна смъртност.
Заболяването поразява предимно пушачите, но около една пета от хората с такава диагноза не посягат към цигарите.
Тъй като при съвременния начин на живот дори непушачите не са застраховани, експертите съветват периодично да се правят профилактични изследвания на дишането.



Кашлицата, което приемаме като банална и безобидна, може да се окаже симптом за опасно белодробно заболяване, предупреждават специалистите.
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) не се появява внезапно. Тя е резултат от продължително излагане на вредни фактори като пушене на повече от 10 цигари дневно, замърсен въздух, рискове на работното място и дори отопление на твърдо гориво без добра аспирация на помещението
Хиперактивността на бронхите (състояние, близко да астма) и генетичното предразположение също могат да доведат до развитие на ХОББ.

Това е най-разпространеното хронично заболяване при хората над 45 годишна възраст и е сред водещите причини за преждевременна смъртност, предупреждава доц. Явор Иванов, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия в Плевен.

В Европа от тази болест ежегодно умират между 200 и 300 хиляди души. Тя убива повече хора, отколкото рака на гърдата и рака на белия дроб взети заедно.
В България страдащите от нея са над половин милион души и тенденцията е към увеличаване на броя им.

Проучване на плевенски лекари показва, че 13 на сто от изследваните страдат от хронична обструктивна белодробна болест, а при 33 процента се наблюдава предклиничното състояние на ХОББ, познато като болест на малките дихателни пътища.

Към момента в изследванията са включени 900 души на възраст между 18 и 65 години. Сред заболелите 78 на сто са пушачи.

„Резултатите сочат, че 50 процента от всички болни в предклинично състояние не са имали никакви оплаквания и при тях болестта е открита случайно.” – съобщи д-р Пламен Павлов, началник на Интензивното деление в Клиниката по пневмология и фтизиатрия в Плевен.

Основен проблем пред навременното лечение е това, че първите симптоми, като т. нар. пушаческа кашлица, често се подценяват от пациентите.

Специалистите подчертават, че болестта е лечима в началната й фаза, ако се спрат цигарите. Ако обаче пациентът вече е развил ХОББ, отказът от тютюнопушене ще забави болестта, но тя ще е необратима.


Коментари