Публикация

Ръцете - огледало на здравето

Ръцете са огледалото, което показва как живеем, как се чувстваме и на каква възраст сме. То обаче е доста чупливо, особено през зимата. Тогава действието на мастните жлези се забавя, а това намалява защитния слой. Кожата става бледа, зачервена и мраморна.

Студът свива кръвоносните й съдове, забавят се доставките на хранителни вещества. Изсмуква се влагата от кожата, тъй като колкото е по-студен въздухът, толкова е по-сух. Отоплението вътре изсушава допълнително...


Ръцете са огледалото, което показва как живеем, как се чувстваме и на каква възраст сме. То обаче е доста чупливо, особено през зимата. Тогава действието на мастните жлези се забавя, а това намалява защитния слой. Кожата става бледа, зачервена и мраморна.

Студът свива кръвоносните й съдове, забавят се доставките на хранителни вещества. Изсмуква се влагата от кожата, тъй като колкото е по-студен въздухът, толкова е по-сух. Отоплението вътре изсушава допълнително.



Най-застрашена през зимата е сухата кожа, тъй като е с по-малка еластичност.
На външната част на ръцете ни почти липсва подкожен мастен слой. Най-горният пласт има около пет пъти по-малко вода, отколкото на лицето.

Кремовете за ръце почти винаги съдържат растителни екстракти и витамини. Лайката има дезинфектиращо и успокояващо действие, алоето влияе добре на сухата кожа, а соевото и фъстъченото масло притежават защитно действие. Витамин А повишава еластичността и подобрява общото състояние на кожата, витамин Е участва в имунната защита и обмяната на веществата, витамин F помага за усвояването на мазнините и предотвратява сухотата и беленето на кожата.

Всяка възраст изисква различни грижи.
До 30 години ръцете са меки и свежи, достатъчен е овлажняващ крем с висок слънцезащитен фактор, крем с UVA филтър и почистващ скраб.

Между 30 и 40 години естрогенът намалява и кожата става по-суха. Задължителен е овлажняващ крем, слънцезащитен с UVA и UVB филтри, омекотяващ през нощта, а от време на време – избелващи маски или мазила.

Над 40 години кожата изтънява, вените, тъмните петна и бръчиците стават по-забележими. Препоръчителна е използването на крем с колаген за суха кожа и през деня, и през нощта. Вечер върху ръцете се поставя серум с ретинол, стимулиращ производството на колаген.

Трябва да се избягват прекалено алкалните сапуни. Подходящи са тези с неутрален рН, за да не се пресушава кожата. От време на време е полезно да се ползва скраб, за отстраняване на мъртвите клетки.

Кремовете за ръце омекотяват, овлажняват кожата и я предпазват. Една от най-важните съставки на модерните козметични препарати е екстрактът от папая, известен като хидрактин. Той стимулира и активира клетъчната обмяна и образува защитен филм върху кожата, чрез който намалява загубата на влага.
За радикално подобряване помагат козметични процедури като мезотерапия, лазерен пилинг, фотоподмладяване и др.

Древните римляни са използвали горещия парафин като отпускащо средство, а в наши дни това е една приятна процедура в козметичния салон.
На ръцете се поставя топъл парафин, който постепенно затопля кожата. Изстивайки, парафинът се свива и обхваща плътно ръцете, от топлината кръвоносните съдове се разширяват, повишават се еластичността на кожата и секрецията на мастните жлези.

Втвърдяващият се парафин изглажда бръчките и пречи на разтягането на тъканите. Освен козметичен ефект топлият парафин има и лечебни свойства. Той помага при болки, артрити, ревматизъм.
Тази терапия обаче не се препоръчва при акне, диабет, инфекциозни заболявания, повишено кръвно налягане.

Разбира се, за състоянието на кожата от голямо значение е и храната– колкото по-разнообразна е храната и с повече витамини, толкова по-добре се чувства кожата. За нормалното й хидратиране трябва да се пият не по-малко от два-три литра вода дневно, по-малко кафе и газирани напитки. Предупреждението, че алкохолът и цигарите състаряват кожата, е излишно.


Коментари