Публикация

Пробиотиците връщат равновесието в организма

Човешкото тяло се населява от милиарди бактерии, които имат съществено значение за равновесието в организма. Най-много от тях се намират в червата – над 500 различни вида.

Високата концентрация на добри бактерии (пробиотици) в червата подобрява храносмилането, повишава имунитета, понижава риска от чревни заболявания и рак, а хранителните вещества (протеини, минерали и витамини) се усвояват по-добре.

При нормални условия в организма съществува бактериално равновесие, което може да бъде нарушено от тежки диети, хроничен стрес, операции, бактериални или вирусни чревни инфекции и особено от прием на антибиотици.


Човешкото тяло се населява от милиарди бактерии, които имат съществено значение за равновесието в организма. Най-много от тях се намират в червата – над 500 различни вида.

Високата концентрация на добри бактерии (пробиотици)в червата подобрява храносмилането, повишава имунитета, понижава риска от чревни заболявания и рак, а хранителните вещества (протеини, минерали и витамини) се усвояват по-добре.


При нормални условия в организма съществува бактериално равновесие, което може да бъде нарушено от тежки диети, хроничен стрес, операции, бактериални или вирусни чревни инфекции и особено от прием на антибиотици.

Последствията могат да бъдат стомашно-чревни смущения и нарушен общ имунитет, като най-уязвими са малките деца.

Често оплакванията се изразяват в гадене и тъпа болка, диария, газове, подуване на корема и загуба на апетит.

Дълготрайните проблеми варират от алергии, периодично повтарящи се инфекции, синдром на раздразненото дебело черво до хронични гъбични инфекции.

За да не се стига до подобни неразположения, в световен мащаб специалистите препоръчват употребата на пробиотични култури от полезни бактерии, както по време на лечението с антибиотик, така и поне седмица след спирането му.

За целта се приемат капсули, съдържащи различни видове пробиотици. В България е достъпен канадският препарат "Лакто-4", който съдържа 4 вида полезни пробиотични бактерии, произведени по съвременни технологии.


" }-->

Коментари