Публикация

Климактериумът е естествено превключване на женския организъм в друг режим

Доц. Маргарита КАМЕНОВА


Постепенно функцията на яйчниците намалява и те спират да отделят зрели яйцеклетки. Спира възможността за репродукция на поколение, но яйчниците продължават да функционират, макар и по-слабо. Намаленото отделяне на полови хормони от яйчника поради възрастови промени предизвиква редица субективни оплаквания, но също и обективни промени, които се появяват по-късно. Нарушава се хормоналното равновесие. Процесът се развива бавно и постепенно. Това е нов период в живота на жената, чийто организъм се превключва на друг режим. Процесът е естествен и физиологичен. Повечето жени го приемат спокойно и не се нуждаят от лечение. Не трябва да се забравя, че жените приемат по индивидуален начин промените по време на климактериума. Това зависи от типа нервна система, от образованието, възпитанието и тяхната осведоменост. Ако оплакванията са упорити и тормозят жената, тя трябва да се посъветва с лекар.

Как се проявява критичната възраст?

Най-характерни са промените в менструалния цикъл - менструацията закъснява или е по-честа и продължителна. Понякога е съпроводена с обилно кръвотечение, може да се получават и кръвоизливи. В такива случаи е наложително да се потърси гинеколог. Ако той ви предложи кюртаж, не отказвайте. Това е най-точният метод за определяне на причината за кървене.

Субективните оплаквания се изразяват преди всичко с поява на топли вълни. Внезапно, без никакъв видим повод се получава пристъп на силно затопляне обикновено в горната част на тялото, съпроводено със зачервяване и изпотяване. Характерни са и нощните изпотявания - жените се събуждат "плувнали в пот". Това води до поява на безсъние и засилва чувството на умора. Засяга се мисловно-паметовата функция с нарушаване на концентрацията. Жените стават разсеяни, намалява тяхната работоспособност. Особено важни са нарушенията в половия живот, намалява либидото до развитие на отвращение към половото общуване. Появява се болезненост при половия акт. Това неминуемо се отразява неблагоприятно на взаимоотношенията между брачните партньори, още повече като се има предвид, че мъжете в тази възраст запазват половата си активност. Два пъти по-чести при жени в климактериума в сравнение с мъжката критична възраст /да, има и такава, но тя не е сегашната ни тема/ са депресивните състояния, съпроводени с намалено желание за работа, апатия и тъга. Депресиите в критическата възраст обикновено са еднополюсни /само депресия/, но могат да са и двуполюсни /депресии, редуващи се с мании/. Много фактори играят роля за развитието им - отделяне на порасналите деца, влошени брачни отношения, поява на соматични заболявания у самите тях или техни връстнички и приятелки, поява на страх от болести, специално рак /хипохондрия/ и др. В критическата възраст зачестяват инфекциите на пикочния мехур - често уриниране, съпроводено с парене и болка. Появява се изпускане по малка нужда при кихане, кашляне, физически усилия, свързано с увреждане на функцията на уретрата. Страда и сърдечно-съдовата система - нарушеното психо-емоционално състояние и хормонално равновесие водят до повишение на кръвното налягане, сърцебиене, учестяване на пулса.

Субективните оплаквания обикновено са с продължителност 1-1,5 години, само при около една четвърт от жените те достигат 5 години. При изразеност на субективните оплаквания е необходима помощта на гинеколог, защото влошеното качество на живота може да предизвика трайни последици с медицински, социален и битов характер. Разумно проведена хормонална терапия, съчетана с леки антидепресанти или други медикаменти според вида на оплакванията при подходящ диетичен и двигателен режим, може да смекчи субективните оплаквания и направи безпроблемен прехода към менопаузата.

Обективните промени, които настъпват по-късно в периода на менопаузата, се свеждат предимно до намаляване на костната плътност /остеопороза/ и до развитие на метаболитен синдром, свързан с нарушение на белтъчно-мастната обмяна.

Коментари