Публикация

Спорт срещу диабет


Почти всяка форма на физическа активност, независимо от продължителността или интензитета, е подходяща за подобряване обмена на веществата при болните от диабет.

Редовното движение води до...
* намаление на инсулиновата нужда в организма
* подобряване глюкозния толеранс
* намаляване концентрацията на кръвната захар, при което част от глюкозата в кръвта се трансформира в енергия
* забавяне и спиране заболявания на кръвоносните съдове

При повечето диабетици тип 2 не съществува никакъв риск свързан с практикуването на спорт. Напротив: свалянето на теглото и физическата активност са основни положения при терапията. Над половината от всички диабетици могат по този начин да намалят значително кръвната си захар.

Особено подходящи спортове за диабетиците са:

Карането на колело: Нивото на кръвната захар трябва да се измери преди, по време и след каране. При каране на равно без вятър трябва да се поддържа скорост от 10 - 15 км/ч, при изкачване и насрещен вятър съответно по-малко (8 -12км/ч). При по-дълги или целодневни турове трябва да се правят редовни почивки и да се спазва съответния хранителен прием.

Гимнастиката е подходяща и за двата типа диабетици – 1 и 2. Тя подобрява подвижността и координацията. При нея се цели разхлабване, опъване и подсилване на мускулатурата.

Джогинг: Нивото на кръвната захар трябва да се измери преди всяка обиколка. Пулсовата честота при тренировка варира между 130 и 150 удара в мин. (зависи от възрастта). При ходене под ръка винаги трябва да има фруктоза.

Не са подходящи:

екстремни спортове като катерене, скачане с парашут, летене с хвърчило, парапланеризъм или каране на мотор. Поради рязко проявяващата се хипогликемия съществува опасност за живота на болните. Имайте предвид, че при такива условия контролите на захарта се провеждат трудно.

Спортове, свързани с кратки и интензивни натоварвания: вдигане на тежести, хвърляне на гюле и скокове.
Но не забравяйте, че преди започване на тренировките задължително трябва да се консултирате с лекарите, за да можете при всякакъв вид спорт да контролирате добре кръвната си захар!

Четири стъпки за започване на тренировка

Спъпка 1:
Вашата тренировъчна програма трябва да съдържа компоненти свързани със сила, издръжливост и движение.

Стъпка 2: Интензитет
Интензитетът показва колко интензивно тренирате. Интензитетът може да бъде нагоден въз основа на сърдечната честота. Помолете вашия лекар да определи сърдечната ви честота. След това започнете да измервате пулса си по време на тренировки, за да разберете дали се натоварвате прекалено много.

Стъпка 3: Честота
Колко често трябва да тренирате? Препоръчва се в началото да се започне с 3 дневна седмична тренировка, а след това дните да се увеличат на 5-6.

Стъпка 4: Продължителност
Колко дълго трябва да тренирате на ден? Започнете с лека тренировка и след това постепенно отделяйте повече време. Препоръчителната продължителност на тренировката е 20 до 50 мин.

Коментари