Публикация

Намалената функция на щитовидната жлеза – често скрита, но опасна

Щитовидната жлеза е способна да игнорира и най-свирепата диета


Ако стриктно спазвате диета и спортувате редовно, а килограмите ви продължават да нарастват,  проверете щитовидната си жлеза.
Този малък, колкото кибритена кутийка орган, може да причини доста неприятности.
От хипотиреоза (хормонално нарушение в организма, свързано с намалена функция на щитовидната жлеза, при което теглото се покачва, независимо от нискокалоричната диета) страдат милиони хора по целия свят.
При това, те даже не се досещат, че са болни. Причината се крие във факта, че заболяването не винаги протича в явна, открита форма.


 
Хипотиреозата поразява пет пъти по-често жените, отколкото мъжете. Появява се обикновено след раждане или при наближаване на менопаузата. Симптомите – увеличаване на теглото, уморяемост, лошо настроение, може да се приемат за резултат от стрес или депресия.


Как щитовидната жлеза може да разклати здравето?

Представете си, че в организма ви има двигател, който поддържа общото ви състояние на определено ниво. В този механизъм педалът за газта е щитовидната жлеза. Ако го отпуснете, всички процеси, в това число и метаболизмът, се забавят. При хипотиреозата тялото изгаря (при това много бавно) по-малко калории.
Това не е единственият проблем, свързан със  заболяването.
Недиагностицираната хипотиреоза увеличава няколко пъти риска от повишаване на нивото на холестерола и възникването на сърдечно-съдови заболявания.
Снижаването на функцията на щитовидната жлеза може да причини спонтанен аборт.


Причините

В 95 на сто от случаите причините за появата на хипотиреоза са поражение на щитовидната жлеза в резултат от възпалителен процес, оперативна намеса, лечение с радиоактивен йод или вродена недоразвитост на жлезата.
Заболяването може да е предизвикано и от недостатъчен прием на йод с храната. Този жизненоважен елемент отговаря за обмяната на веществата и общия хормонален фон.
Активирайки метаболизма, йодът стимулира и отслабването.
В най-големи количества той се съдържа в рибата и йодираната сол.
Особено полезни за щитовидната жлеза са цвеклото, морковите, картофите, доматите, салатите и спанакът.


Отидете на ендокринолог!

Как можете да се ориентирате дали страдате от хипотиреоза?
Точната диагноза може да бъде поставена само от специалист ендокринолог.
Освен липсата на ефект от диетите за отслабване, сигнал за намалена функция на щитовидната жлеза могат да бъдат редица други симптоми. Консултация с ендокринолог е необходима при  депресия, апатия, влошена памет, прегракналост, запек, суха кожа, бледно и подпухнало лице, сънливост, уморяемост, болки в мускулите и ставите, снижаване на половото влечение, нисък хемоглобин, забавен сърдечен ритъм.
Според статистиката, при всяка четвърта пациентка  заболяването има скрит, латентен характер


Лечението

Хипотиреозата се лекува чрез приемане на  хормонални препарати. Това не води до бърз ефект върху излишните килограми, затова е необходимо да се спазва диета и да се спортува.
Не бива да се омаловажават хормоналните нарушения, да се допуска небрежно отношение към собственото тяло, нито да се прибягва до самолечение, предупреждават лекарите.

Коментари