Публикация

Артериалната хипертония – „тихият убиец”


Високото кръвно налягане е спътник за цял живот, но за да не застраши живота ви, важното е да се лекува навреме.

Какво означава да ви се вдигне кръвното

При всеки удар на сърцето обогатената на кислород кръв под силно налягане попада в аортата (най-голямата артерия в човешкия организъм). Оттам по множество големи и малки разклонения кръвта стига до всички клетки, „зарежда” ги с кислород и отново се връща в сърцето. Силата, с която кръвта въздейства върху кръвоносните съдове, се нарича артериално налягане. Показателите му се означават с две цифри. По-голямата се нарича систолно налягане и съответства на максималното налягане в момента, когато сърцето се свива. Т.е. веднага след изтласкването на кръвта. По-ниската стойност е диастоличното кръвно налягане. То съответства на минималното налягане в артериите, когато сърцето е в покой между две съкращения.

Специалистите все още спорят какво трябва да показва апаратът за мерене на кръвно налягане при здравия човек. Според стандартите на Световната здравна организация стойностите на нормалното кръвно налягане са 135-140/85-90 мм живачен стълб. Практикуващите лекарите са възприели за идеално съотношението 120 на 80 мм живачен стълб. Когато три пъти в месеца установите, че при вас тези цифри са по-високи, имате всички основания да се опасявате, че страдате от хипертония.

Учените вече са единодушни, че основната причина за високото кръвно налягане е стресът. Емоционалното нервно-психическо напрежение, свързано с ускорения ритъм на живот и изобилието на дразнители са довели много беди на човечеството и за съжаление тяхното избягване или елиминиране е доста трудно. Защото ситуациите, които „ни вдигат кръвното” растат лавинообразно с напредъка на цивилизацията.

Предполага се, че продължителното свръхнапрежение на централната нервна система води до отслабване на регулиращата й роля по отношение на кръвното налягане. В клетките на кората на главния мозък възникват огнища на възбуда, а това води първо до временни, после до постоянни спазми на малките артерии и до повишаване на диастоличното налягане.

Още през 20-те години на миналия век Г.Ф. Ланг открива ролята на наследствената предразположеност в развитието на хипертонията. Наличието на родител с високо кръвно налягане повишава риска за децата с около 30%. Въпреки това артериалната хипертония не може да се отнесе към чисто наследствените заболявания.
Причина за появата на „тихия убиец” може да бъдат и бъбреците. При нарушение на кръвообращението в тях се образуват вещества, които имат съдосвиващо действие, а това води и до повишаване на кръвното налягане.

При 5-10% от хората хипертонията се предизвиква от някакво друго заболяване (т. нар. вторична хипертония). В повечето случаи, ако то се излекува, кръвното налягане може да се върне в нормалните си стойности.
Напоследък обаче експертите все повече извеждат на преден план значението на здравословния начин на живот.

Преяждането, затлъстяването, застоялият живот, пушенето и пиенето, консумацията на солени храни – всичките тези житейски екстри имат пряко отношение към показателите на апарата за мерене на кръвно налягане.

Адекватното лечение удължава живота

Срещу хипертонията вече има много лекарства, които осигуряват не само добър контрол върху артериалното налягане в рамките на денонощието, но и върху рисковите фактори за развитието на болестта. Най-важното е лечението да се започне навреме и да се провежда непрекъснато. Това може да гарантира продължителност и високо качество на живот. Както вече споменахме, заболяването е изключително коварно и дълги години може да остане скрито, затова ви съветваме – мерете редовно кръвното си налягане!

Медикаментозното лечение оставете на специалистите. Това обаче, което сами можете и задължително трябва да направите, се нарича здравословен начин на живот.

Той се състои в:
- намаляване на телесното тегло
- свеждане на стреса до минимум
- ограничаване на алкохола, силния чай и кафето
- умерена физическа активност
- ограничаването на натриевата сол в менюто
- диетично хранене, намалена калоричност
- отказване от тютюнопушенето

Коментари