Публикация

Антиейджинг с мед и орехи


 Проф. Мермерски, вие  сте автор на първата антиейджинг книга „Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни”. Интересуват ли се българите от здравословното хранене?

 За съжаление, българите и особено младите хора не се интересуват особено от тези неща. А ние сме длъжни да започнем да им обръщаме внимание.

Защото биологичната възраст или годините, които може да живее един човек, са в границите на 120. Най-дълголетният жител на нашата планета е консумирал само две храни – мляко и мед. И е живял 147 години.

Не може да седнете на една маса и всичко, което виждате да го хвърлите в стомаха си, превръщайки го в циганска торба. Стомахът ви се чуди откъде да започна и какво да прави. И затова Световната здравна организация казва, че има 5 етапа в разболяването на човека. Първият е тежест в стомаха, вторият киселини, третият гастрит и язва, четвъртият е рак на стомаха или дебелото черво и петият е смъртта.

- Подхванахме необятната тема за полезното и здравословно хранене с антиейджинг храни. Възможно ли е това наистина и кои са тези храни?
- Те са над 220. Всеки зеленчук или плод, които имат от оранжев до тъмно червен цвят съдържат много голямо количество бетакаротин. Когато попадне в човешкия организъм, той се превръща във вит. А и заедно с вит. С и вит. Е са най-големите антиоксиданти.

От 24-е микроелемента, които има в нашия организъм, 22 ги има в меда. Там се съдържат и всички витамини, минерални соли. И като прибавите, че медът е събран от стотици хиляди цветове, повечето от които имат лечебно качество, то става ясно защо това е уникален продукт и няма по-добра храна за стомаха и най-вече за сърцето и за мозъка.

Орехът съдържа почти всички витамини и минерални соли и най-вече съдържа мазнина, която е великолепна за лечение на стомаха и целия организъм. Съдържа и селен, който е много полезен.

 Но най-важното е, че орехът обновява клетките на мозъка и най-вече запазването на паметта. Ако смелите в мелачката около 40-50 г орехи и към него прибавите 20 г мед , ще видите, че няма нищо по-вкусно и по-полезно.

- А млякото?
- Млякото съдържа 20 аминокиселини, от които 8 са незаменими, мазнини и белтъчини. Белтъчините изграждат организма, а мазнините дават енергия. Друга важна храна са бобовите култури. Те съдържат доброкачествени протеини и мазнини, които дават енергия. Фасулът е най-доброто естествено лекарство за намаляване на холестерола, по-добро от овесените ядки.

- Какво трябва да има на масата, когато вкъщи се отглеждат деца и от какво да ги пазим?
- Храненето трябва да бъде разнообразно и с продукти, които имат изразено лечебно и противораково действие. Те са 11 групи. Срещу пролетната умора няма по-уникален продукт от лимона. Сутрин на гладен стомах децата да изпият: 1 лимон, 1 лъжица мед и малко вода, това е великолепно. Или три лимона, смлени с корите, същото количество мед и давате сутрин по една-две лъжички.

Коментари