Публикация

Соята – месото без кости

Изофлавоните, които структурно са близки до естрогените, правят соевите зърна антиейджинг-звезда, тъй като хормоните са основен ключ към вечната младост.




Свещеното зърнено растения, както го описвал император Шенг Нонг,
има уникално действие върху обмяната на веществата и нивото на хормоните.

Произходът му е от  югоизточна Азия и е култивирано преди 5000 години в Китай. Тамошните лечители го нарекли „месо без кости”. Ако се заменят 15 г животински мазнини – две парчета салам, с 15 г соев белтък, храненето би се подобрило значително.

За да може обаче антиейджинг ефектът на соята да е добър, трябва ежедневно да се пие по една чаша соево мляко или да се консумира порция соеви продукти.

Изофлавоните, които структурно са близки до естрогените, правят соевите зърна антиейджинг-звезда, тъй като хормоните са основен ключ към вечната младост.

Изофлавоните в соевите продукти допринасят за голямата продължителност на живота при японците.

На зърненото растение се дължи и фактът, че жените на Изток в сравнение с тези на Запад, значително по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, имат по-висока костна плътност и за тях постменструалният синдром е непознат. Определящо е храненето в Азия, което по традиция е богато на соя.

 Изофлавоните наподобяват изключително много образуващите се в тялото естрогени, затова са известни като фитоестрогени: те имат роля за по-голямото задържане на вода в кожата и за образуването на съединителна тъкан.

Соята има силно противовъзпалителен и антиоксидативен ефект върху кожата. Соевият протеин съдържа калций, желязо и много хранителни вещества, от които здравословни соеви мазнини (преди всичко Омега-3), но не и холестерол. Тя е идеалната храна за диабетици. Соевият протеин предпазва от заболявания на коронарните съдове, намалява кръвното налягане, както и опасността от мозъчен инсулт, и е добра противоракова профилактика.

Още щом започне развитието на зародиша, соевите зърна се обогатяват на различни вещества, покачва се количеството на витамините (особено В2), както и количеството на вода, при което обемът става два пъти по-голям и частта на ненаситените мастни киселини се повишава.

Хранителните продукти, които се правят от цели соеви зърна са по-ценни от онези, които са приготвят от соеви частици. Чрез пресиране се произвежда соевото олио, а от остатъка след пресиране се получава тофу и мисо – основите на азиатската кухня.

Един от любимите продукти от соевите растения са соевите кълнове, които имат най-добър вкус, когато са отлежали от 4 до 6 дни.

Соята е добро средство за отслабване. Актуално изследване показва, че освен антиейджинг субстанцията изофлавон, соята съдържа и голямо количество белтъци (аминокиселини). За да може организмът да преработи това количество, той се нуждае от много енергия, която набавя чрез резервите си от мастна тъкан. Това обяснява защо японските жени са винаги слаби.

Коментари