Публикация

Как соята пази от рак

Нито една друга култура не предоставя толкова много ценен протеин за човека.


Много ученит обясняват големия бум на рак на гърдата в индустриалните страни с хормонални влияния от околната среда. Тези въздействия попадат в човешките клетки и започват да променят деленето им, което може да доведе до злокачествени заболявания.
Здравето ни е застрашено от двете рискови групи – на оксидативния и възпалителния стрес. Първата се причинява от външни условия, от храната, консумацията на алкохол, никотин, сладкиши и тестени изделия, месо и колбаси. Инфламаторният стрес е свързан с различни възпаления.

Последствията често са сърдечен инфаркт, удар, рак и Алцхаймер. В крайна сметка организмът се изтощава и отслабва от дългогодишните незабелязани имунни борби.

Тайната на изофлавоните

От такива опасности предпазват растителните хормони. Според много специалисти, те предотвратяват израждането на клетката и са надеждна защита срещу рак. Изследвания показват, че в основата на тази отбрана е веществото генистеин, за което ще стане въпрос и по-надолу. То действа като своеобразен “пазач”, който не пропуска вредните химични влияния да проникнат от външната среда в организма.

Най-добре проучените вторични вещества, придобити от растения, са изофлавоните. Те са наричани често фитоестрогени, тъй като много наподобяват структурата на женския хормон естроген. Изофлавоните се срещат в цветовете, листата или плодовете и предпазват растението най-вече от свободни радикали, които увреждат клетката.

Съдържат се най-често в соята и червената детелина. Фитоестрогените в детелината са с най-добро действие, защото много наподобяват хормоните в човешкото тяло. Те се приемат с храната и могат лесно да се усвояват от организма.

Соевите зърна съдържат главно два изофлавона: генистеин и дайдзеин, и много малка част глицитеин. Целите соеви зърна и неферментиралите соеви хранителни вещества са богати предимно на изофлавони в гликозирана форма, т.е. свързани са с една молекула глюкоза. Ферментирали соеви продукти съдържат в повечето случаи аглукони, които са изофлавони, но без глюкозен остатък.

Високото съдържание на естроген в серума е една от главните причини за развитие на рак на гърдата. Изофлавонът генистеин предотвратява растежа на тумора. Позитивното действие на генистеина се базира на неговото антиестрогенно действие.

В азиатските страни смъртността от рак на гърдата е 10 пъти по-ниска, а тази от рак на простата 30 пъти по-ниска в сравнение с тази в САЩ. Но действието на изофлавоните е не само профилактично, те повлияват и вече появили се тумори.

Растителен белтък

Според проучвания повечето консуматори предпочитат храни, които имат здравословни предимства. В Европа около 30 млн. са опитали соевите продукти. Около 25 % от европейското население над 15 годишна възраст консумира соя поради нейното здравословно влияние.

Соевите продукти предлагат перфектна, ненатоварваща алтернатива и за хората, които имат непоносимост към мляко и млечни изделия.
Благодарение на растителните си протеини и по-големия брой ненаситени мастни киселини тези храни осигуряват достатъчно количество изофлавони. Нито една друга култура не предоставя толкова много ценен протеин за човека.

При това е много лесно да включите соята в менюто си. Денят започва най-добре със соева напитка, било то прибавена към кафе или в мюсли. Доста кулинари откриват приложението на вкусната соя в модерната кухня.

Който иска да приема достатъчно фитоестрогени за ден, трябва да консумира 300 г соев йогурт и 500 мл соево мляко или 300 г тофу (соево сирене) дневно. Балансираното хранене, включващо приема на соя, има ред предимства. Ето някои от тях:

Климактериум: позитивен аспект от действието на фитохормона изофлавон е успокояване на различни оплаквания.
Обмяна на веществата: соята помага на ензимите в тялото да премахнат токсините (противовъзпалително действие).
Сърдечно-съдова система: соята съдържа малко мазнини и не съдържа холестерол, затова повлиява позитивно на мастната обмяна. Освен това фитохормоните предпазват жените от сърдечносъдови заболявания.
Рак: доказано е профилактично действие срещу рак на гърдата и простатата. Освен това фитохормоните оказват влияние и върху скоро появили се тумори.
Остеопороза: 60 до 100 мг изофлавони дневно подобряват костната плътност. 

Коментари