Публикация

МБАЛ „Дева Мария“ Бургас представена на Световен конгрес по Ангиология в Австралия

Иновативен за България метод в Съдовата хирургия бе представен в Австралия по време на XXVI Световна конференция на Международната асоциация по Ангиология.


Иновативен за България метод в Съдовата хирургия бе представен в Австралия по време на XXVI Световна конференция на Международната асоциация по Ангиология. Докладът бе изнесен от проф. д-р Тодор Захариев д.м.н, от Клиниката по Съдова хирургия и ангиология на БАЛССЗ „Св. Екатерина „ – София и методичен ръководител в МБАЛ „Дева Мария“ Бургас.

Поводът е три годишното проучване при работа с апарат за механична тромбектомия в двете лечебни заведения. Авангардната апаратура позволява да бъдат реканализирани запушени кръвоносни съдове по безкръвен път през малък кожен разрез под местна упойка.Така се спестява оперативната интервенция, намаля се болничния престой и възстановителния период след това. Възстановяването на кръвоснабдяването на засегнатия крайник се осъществява безболезнено и бързо.

Припомняме, че МБАЛ „Дева Мария“ Бургас е едно от двете здравни заведения в страната, които закупиха и приложиха модерния „безкръвен“ метод за лечение на заболявания от съдов произход.

По време на Световната конференция бе отчетено, че високотехнологичното оборудване, произведено в Швейцария постига изключително високи резултати при възстановяване на запушени артериарни и венозни съдове.

Принципът на тази техника е да извършва безкръвни операции. Роторът буквално преминава през стеснените артерии и изхвърля извън тялото на пациента ненужната маса. „Ротарекс” лекува освен остро запушени артерии и запушени дълбоки вени, за които до момента е нямало лечение.

С новата техника чрез минимална инвазивна процедура се избягва оперативно лечение при хронична артериална недостатъчност или продължителното лечение при венозна тромбоза. Следоперативното възстановяване е много бързо.  

Коментари

Супер! Бургас е голяма работа!