Публикация

Белодробният ТЕЛК в Пловдив заработи отново от 15 септември

Експертите ще бъдат назначени към комисиите в МБАЛ "Пловдив", увери директорът доц. д-р Георги Йорданов


„Туберкулозата не можа да ме умори, но поредната реформа в здравеопазването ще успее. Защо трябваше да закриват белодробния ТЕЛК? На кого пречеше? Ние сега къде ще ходим за освидетелстване?“ Тези и още куп въпроси отправи 52-годишната Мариана Николова от Пловдив. Тя е боледувала от тежка форма на жълтата гостенка и благодарение на лекарите от Болницата за белодробни болести е прескочила трапа. Все още е под наблюдение на медиците и затова е пенсионирана по болест. До промените в дейността и организацията на ТЕЛК в края на юни получава категорията си от специализираната експертна комисия. Поредната реформа в здравеопазването я закри и хиляди болни с белодробен рак, ХОББ, туберкулоза и другиинвалидизиращи дихателни заболявания останахме на произвола на съдбата, твърдят пациенти.

В действителност в края на мандата на министър д-р Таня Андреева беше проведена реформа в областта на ТЕЛК-овете, в резултат на което бяха закрити специализираните експертни състави – психиатрични, пулмологични и очни, и останаха само общите, обясни директорът на МБАЛ „Пловдив“ доц. Георги Йорданов, на чието подчинение са и комисиите тук. Според него под тепетата са закрити3 състава. Тъй като психиатричният и очният са в структурата на болницата, без никакво напрежение за пациентите те се преливат в общите ТЕЛК-ове. Не така обаче стои въпросът с белодробната комисия, която е в състава на Белодробна болница и е на подчинение на община Пловдив. „Медиците от експертния състав бяха съкратени и останаха без работа. Нито от лечебното заведение, нито от градската управа запазиха комисията, за да решат проблема с експертизите на болните с белодробни заболявания и туберкулоза“, каза директорът. Пациентите изпадат във вакуум и те не могат да получат своите експертни решения от юли месец досега. Прави са да недоволстват, но не заслужават тези тревоги, смята доц. Йорданов, който е трети в листата на Коалиция „Лява България“ за преидстоящите парламентарни избори.

За да се свали социалното напрежение сред хилядите и без това страдащи от тежки заболявания хора, до 15 септември в общите състави на ТЕЛК към МБАЛ „Пловдив“ ще бъдат назначени пулмолози. Те веднага започват работа в ТЕЛК, разположен в сградата на Районната здравна инспекция, бившата ХЕИ, и така въпросът на болните ще бъде решен. „Но остава друг проблем – отделянето на пациентите с белодробни болести, които в определени случаи може да бъдат заразни за останалите. Това съжителство не е съвсем безопасно“, коментира директорът на МБАЛ „Пловдив“. Според него огромно недоумение буди фактът защо община Пловдив не е дала съгласие белодробният ТЕЛК да мине към бившата ОРБ, но да остане базиран в Белодробна болница, където беше досега.

Идеята на реформата в експертните комисии е била всички ТЕЛК-ове да бъдат разкрити на едно и също място, заяви шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева. Затова най-доброто решение е и пациентите с белодробни болести да се консултират заедно с останалите.

Коментари