Публикация

Щитовидната жлеза е малък орган, който е основния регулатор в човешкия организъм

Нарушенията й трябва да се търсят активно, диагностицират и лекуват адекватно, за да няма поражения върху сърцето


Щитовидната жлеза е малък орган, от който зависи функцията на организма. За нея до поминалия век се е смятало, че не изпълнява никаква функция, а основната му роля е да прави шията гладка и красива. От 1840 г. насам обаче се знае, че щитовидната жлеза е основен регулатор на енергийната обмяна в човешкия организъм.

Увреждането на щитовидната жлеза може да е две посоки- нарушение във функцията или в структурата й.

Нарушенията на функцията на щитовидната жлеза могат да се изразят в свръхфункция или тиреотоксикоза, хипертиреодизъм или подтисната функция на щитовидната жлеза - хипотиреодизъм. Нарушенията в структурата са възлите на щитовидната жлеза, които могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. За успокоение на всички е добре да обясним, че злокачествените възли са едва 10 % от всички открити възли на щитовидната жлеза.

Най-честите симптоми, които могат да ни наведат на мисълта,че имаме проблеми с щитовидната жлеза са предизвикани от хипотиреодизъм, което е и най-честото нарушение във функцията на жлезата. С напредването на възрастта, честотата на хипотиреодизма се увеличава. Хората стават пълни, често казват, че не ядат, но пълнеят. Появяват се отоци около очите, по краката, които не изчезват след прием на диуретици. Освен това кожата им става суха и напукана, а косата чуплива. Често фризьорите откриват заболяването преди ендокринолозите, като те понякога насочват пациентите към нас. Запекът същото е характерен симптом, а хората не му обръщат внимание. Лесен тест за откриване на хипотиреодизъм е всеки да погледне лактите си, а ако там се образуват корички и кожата е суха, може да се замисли за това заболяване.

Сред признаците, че може да имате проблем с щитовидната жлеза е и сънливостта. На пациентите, които страдат от подтисната функция на щитовидната жлеза постоянно им е студено. Противоположни са симптомите при хиперфункция на щитовидната жлеза. Потенето е характерно за хора, които имат проблем с хиперфункцията. На тях винаги им е топло. Обикновено са изнервени, с чувство за вътрешно напрежение и избухливи, дори при обичайни ситуации. Те се хранят нормално, но отслабват. Лесен симптом за откриване на хиперфункция на щитовидна жлеза, който всеки може да приложи и да помоли близките си да го наблюдават. Човекът трябва да затвори очи и да изпъне напред ръце, за да се види има ли ситно треперене на пръстите, което не може да бъде овладяно от волята му.

Възлите на щитовидната жлеза са друго заболяване, което може да се види, когато човек изпъне шията си. Но има възможност при малки възли те да не се открият с обикновени средства, за това е необходимо да се извърши ехографски преглед на щитовидната жлеза. В „МБАЛ Св. Панталеймон -Плевен” се прилага това изследване, като апаратурата е нова,модерна и дава отлично изображение. За откриване на функционалните нарушение на щитовидната жлеза се изследват два хормона – TSH, FT4,само по преценка FT3 и антитела спрямо щитовидната жлеза, или това са т.нар. ТАТ и МАТ, а напоследък и ТРАК/ като това са антитела при Базедова болест/. Ако не се открият навреме проблемите с щитовидната жлеза може да се стигне до най-тежката форма на хипотиреоидизъм, която се казва микседем. При него затихват всички функции на хората. Те започват да забравят, не могат да се концентрират и намалява се IQ-то на пациента. Основната причина за намаляване на интелекта на човечеството като цяло е неоткрития хипотиреодизъм. Проблемите с щитовидната жлеза при Базедова болест пък може да доведат до трайни сърдечни нарушения. Добре е да се знае, че всичко може да бъде обратимо при лечението на заболяванията свързани с щитовидната жлеза, а единствените трайни нарушения, които остават са тези върху сърцето. За това ендокринните заболявания е добре да се търсят активно, откриват и лекуват адекватно.

През 2006 г. в Българя беше проведено проучване за честота на заболяванията на щитовидната жлеза. Тогава се установи, че около 18% са пациентите с нарушена функция, а 25 % с възли на щитовидната жлеза. Може да се каже, че всеки четвърти българин има възел на щитовидната жлеза, като голяма част от тях са доброкачествени, а всеки пети човек е с нарушена функция на щитовидната жлеза. Много по-често жените се сблъскват с този проблем, като причините за това не могат да бъдат установени. Най-вероятно региона, в който живеем дава предпоставка за това. Недостатъчното съдържание на йод в околната среда води до заболявания на щитовидната жлеза. Този проблем в България е решен с йодното насищане в солта. Преди години се предоставяха и приемаха допълнителни таблетки от йод. Относно приема на йодирана сол изключение правят пациентите, които не могат да приемат много сол. Това са хората със сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания. За това при тях е нужен прием на допълнителни суплементи с йод.

Това което е добре да запомнят хората е, че имат орган в областта на шията, който служи не само за красота, но има изключително важна функция, а нарушението й е добре да се открие и лекува навреме, за да няма трайни последствия върху сърцето. 

Д-р Габриела Генова, специалист по ендокринология в „МБАЛ Св. Панталеймон - Плевен”

Коментари