Публикация

Нарушенията на съня и как да се борим с тях

Нарушенията на съня са много и разнообразни. Според различни автори от 30% до 50% от населението на света има проблеми със съня. Често нарушението на съня е само един от симптомите на друго разстройство, било то психическо или телесно.


Нарушенията на съня са много и разнообразни. Според различни автори от 30% до 50% от населението на света има проблеми със съня. Често нарушението на съня е само един от симптомите на друго разстройство, било то психическо или телесно.
Най-често срещаните оплаквания сред хората, страдащи от безсъние (инсомния), са свързани с трудно заспиване, често пробуждане по време на сън или твърде ранно събуждане, което продължава повече от няколко седмици. В много от случаите пациетните описват комбинация от тези оплаквания.
Част от телесните причини, водещи до разстройство на съня, са свързани с различни заболявания - например хронични болкови синдроми, дискови хернии и дископатии, белодробните болести, сърдечни увреждания, различни анемии, захарна болест и др. Някои наркотични вещества и стимуланти, като кофеин и ефедрин, както и някои лекарства, също водят до проблеми със съня. В тези случаи, както и при други разстройства на съня, свързани с органични нарушения (напр. синдром на Klein-Levin, нощна апнея, нарколепсия и др.) е препоръчително да се обърнете към невролог.
Голяма част от хората с безсъние страдат също от психични разстройства, като депресия, биполярно разстройство или генерализирано тревожно разстройство. В тези случаи е необходима консултация с психиатър, след което лечението може да се съчетае с психотерапия.
Ако страдате от безсъние и за това не са налични здравословни или психиатрични основания, помислете върху начина, по който заспивате и се пробуждате. В известна степен безсънието може да се дължи на недобра хигиена на съня. Ето какво е важно да имате предвид, за да си осигурите качествен сън:
  • Възрастният индивид има нужда от 7 - 9 часа пълноценен сън на денонощие
  • Опитайте се да поддържате редовен график сън - пробуждане
  • Избягвайте употребата на кофеин, алкохол, никотин, не преяждайте, особено непосредствено преди лягане
  • Избягвайте усилените физически упражнения преди лягане
  • Спалнята е спалня - избягвайте храненето и гледането на телевизия там; важно е матракът да  е качествен, а обстановката - да е комфортна, да е тихо и затъмнено.
В случай че тези ритуали не помогнат или така и не успявате да се мотивирате да ги изпълните, е добре да помислите върху емоционалните причини за безсънието Ви. Понякога психичните причини са първичен фактор за появата на безсъние.
Обикновено безсънието се появява вследствие на увеличен стрес, в ситуации, в които човек не е способен да се справя достатъчно ефективно с предизвикателствата на живота. Психично обусловеното безсъние може да е следствие от преживяна загуба или друга кризисна ситуация, както и от промяна в здравословното състояние на човек или негов близък. Често значими промени в условията на живот също водят до безсъние. Такива са например смяната на местожителството или работата; приключването на важен етап от живота; кризата в отношенията с интимния партньор или близките; раздялата; бременността; появата на нов член в семейството; затрудненията от финансов и битов характер и др.
Пациентите, страдащи от инсомния, се чувстват напрегнати, тревожни или потиснати. Често са изтощени и нямат сили да се справят с ежедневните си задачи. Те споделят, че мислите им препускат и размишляват върху личните си проблеми, здравословното си състояние и дори смъртта. Когато инсомнията започне да се повтаря, тя може да доведе до нарастващ страх от самото безсъние и до свръхангажираност с последствията му. Тази тревожност, от своя страна, води отново до безсъние и така се затваря един порочен кръг. В тези случаи се препоръчва консултация с психолог.
В сесиите с психолог се набляга върху психичните причини, довели до симптома. Справянето с психичите причини води до облекчаване и постепенно отшумяване на безсънието. От тази гледна точка една от най-важните цели на консултациите е да се подпомогне индивида в усилията му да разбере и успешно да разреши вътрешните си (съзнавани и несъзнавани)  конфликти.
В рамките на психологическото консултиране се създава една сигурна и защитена среда, в която пациентът може свободно да изказва всички свои мисли, чувства, преживявания. Психологът и пациентът са равнопоставени партньори в един процес на търсене и намиране на нови пътища, идеи и нов смисъл. Работата с психолог дава на човек възможността да погледне на себе си и ситуацията по един нов, по-различен начин; да започне да се справя по-успешно в ежедневието си. Това води до личностна промяна и постепенно справяне със симптомите.
" }-->

Коментари