Публикация

Ако лекуваме хипертония с неправилно подбрани медикаменти, можем да провокираме инсулт или диабет

„Актавис“ има много богато кардиологично портфолио с иновативни продукти


Хипертонията е социално значимо заболяване у нас, защото е много разпространена и е основната причина за смърт в нашето съвремие - инфаркт, инсулт.

Стане ли хипертонията постоянна, се изисква лечение, независимо дали пациентът е направил промяна в начина на живот, като спорт, отказване от солта, на цигарите и т.н. Терапевтичните възможности в нашето съвремие са доста широки и дават възможност на лекаря да работи добре,а на пациента да се чувства добре.

Може да се каже, че засега статините са най-добрите препарати за лечение на хипертонията, макар че и те не са панацея, защото могат да снижат риска до 55%. Сред фармацевтичните компании у нас „Актавис“ има много богато кардиологично портфолио, което включва медикаменти за лечение на дислипидемия и хипертония. Освен статините, се прадлага и иновитивен продукт, комбинация от два медикаментозни класа, който може да се използва при хипертоници с не толкова висок холестерол.

Проблемът с използването на статините е свързан с прилагането на сравнително ниски дози, най-вероятно заради страх от странични ефекти. Изследвани, правени в редица европейски държави обаче сочат, че той е безпочвен, защото рисковете са не повече от 2%.

Пречка в правилната им употреба е и много високата степен на терапевтична инертност, която се проявява в това, че когато при лекаря отиде пациент с висок LDL холестерол, той не променя нищо в терапията. Това означава, че не се определя каква е степента на риск за пациента, защото тя е различна и изисква различен подход в лечението.

Проучванията за хипетронията показват още, че българинът сравнително късно започва лечението на високото кръвно – средно на 57 г., а е добре известно е, че това заболяване са развива още от 30-годишна възраст.

В същото време се наблюдава и подценяване на комбинациите от медикаменти, които в момента са хит в лечението на високото кръвно, тъй като подобряват придържането на пациента към терапията.

Колкото повече таблетки се налага да приема болният през деня, толкова повече той забравя да ги взема. Ако е възможно 2-3 медикамента да се обединят в една таблетка, тогава пациентът ще бъде по-стриктен към терапията и ще получи по-добър ефект. Използването на тези фиксирани дозови комбинации у нас обаче се подценява и само половината от пациентите, които приемат 2 медикамента, ги ползват под формата на едно хапче. Останалите пият по 2 таблетки, което значително понижава комплайънса, защото добре известно е, че дори и най-ефективните лекарства не работят при пациенти, които не ги приемат.

Друг недостатък по отношение на комбинираната терапия е, че не винаги се избира подходящата формула. По-често се работи с комбинация, която няма патофизиологична основа. Мога да дам пример за неудачно решение при стартово лечение на хипертония – бетаблокер и диуретик, при който се увеличава рисковете от инсулт или нововъзникнал диабет. Друг случай е честото използване на конвенционална бетаблокада, която също носи риск за пациента от мозъчен удар и захарна болест.

Или ако лекуваме хипертония с неправилно подбрани медикаменти, можем да създадем нов проблем. Моят съвет е лекарите да се информират за правилните комбинации, за да бъдат полезни на пациентите си.

Коментари