Публикация

ЗАБОЛЯВАНИЯ И РЕВНОСТ

В малки количества ревността е полезна, но прекалената ревност е отровна за здравето. Ревността е често подценявана от съвременната медицина, макар че точно ревността е едно от най-нездравословните състояния на психиката.


Няма човек, който да не е изпитвал ревност през живота си, но е важно да можете да овладеете това чувство, което представлява сериозен удар за организма и вътрешен психически тормоз.Ревнивците често страдат от безсъние, главоболие, безпокойство, болки в стомаха, проблеми с храносмилането. Ревността засилва апетита, което е причина за прогресивното напълняване на някои ревнивци. 

Ревността дори е способна да окаже влияние на сетивата ви и според учените от ревността се ослепява . Колкото по-ревниви сте, толкова по-трудно ви е да виждате и възприемате нормално заобикалящата ви действителност.

Психолозите смятат, че стресъРевността е отровна за здраветот, на който подлагате организма си, когато ревнувате, се равнява по сила на сърдечния удар. Ревността, постоянните съмнения, злобата увеличават концентрацията на на хормона на стреса – кортикоида, като в същото време спада нивото на серотонина, който хормон създава усещане за щастие.
Причините за ревността са много, както и нейните проявления. Според учените ревнивците са провокирани в чувствата си от страх да не изгубят любимия човек и начина си на живот, който им харесва, неувереността, ниското самочувствие и чувството за незащитеност. 

Ревността е характерно чувство при деца, които току що са станали батковци или каки и вече не са единственото дете в семейството и съответно получават само половината внимание от мама и татко. Ревността при децата може да предизвика агресия, тикове, нощно напикаване, а в много редки случаи – и астма. 

Основателна или не ревността между влюбените е нещо, което може да ви накара буквално да загубите разсъдъка си и да сте неспособни да разсъждавате трезво. И макар и парадоксално именно ревнивият в една връзка е този, който е по-склонен към изневяра.
Според едно изследване ревността се дели на пет вида: маниакална, параноична, депресивна, хипертрофирана и страх от развод. Ревността се изразява в три неща – емоции, мисли и поведение. Ако ревнивите мисли са нещо нормално за вас, то със сигурност ревността ви скоро ще се изрази и чрез определено поведение и необмислени постъпки.Ревността понякога е толкова силна, че е способна да подтикне човек към насилие и дори убийство.
Ревността е отровна за здравето
Лекува ли се ревността?
За да се избавите от нездравословното чувство на ревност, първо се постарайте да разберете от какво е провокирано то. Ако премахнете източника, ще се отървете и от ревността. Важното е да не задържате това отровно за организма ви чувство вътре във вас, а да го обсъдите с партньора си, ако той е причината за вашата ревност например.
Срещу ревността е подходящо и билколечението, което действат успокояващо на организма. Народната медицина пък препоръчва четков масаж в областта около пъпа, който повишава настроението и намалява напрежението. Масажът стимулира образуването на допамин в мозъка, който снема напрежението и ви освобождава от негативните чувства. 

Коментари

Д-р Раданова много ще съм ви благодарна ако посочите конкретно някои билки, които биха могли да помогнат

Илонка Иванова
27 мар 2015 14:45

Всичко е научно доказано! Трябва повече специалисти да говорят за чувствата, които ни тровят, за да знаят хората!

Илонка Иванова
27 мар 2015 14:44
Тина Малинова
27 мар 2015 14:06

Нито едно чувство не мъчи така силно, както ревността. На младини бях ужасно ревнив човек и загубих много връзки заради това. Даже приятелите и приятелките си ревнувах от другите приятели. Някак с възрастта сякаш ми мина. За което съм много щастлива, защото иначе е кошмар.