Публикация

Свинският грип води до белодробни усложнения

Интервю с акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН, относно свинския грип.


Интервю с акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН, относно свинския грип.

Акад. Гълъбов, има ли паника в САЩ във връзка с новия грипен вирус?

Не, животът е напълно нормален. На летището в Маями имаше няколко души с маски, но не видях други външни белези на страх от епидемия. Но истината е, че на нашата конференция не дойдоха много от експертите по вирусите, защото работят активно в своите лаборатории. Въпреки това ние поддържаме активна връзка с тях и сме запознати с резултатите им.

Установи ли се напълно характерът на новия вирус, който в началото се наричаше свински грип?

Това наименование дойде, защото вирусът е възникнал в едно стопанство за милиони свине в Мексико. По принцип свинята е една „генетична торба”. Когато едно животно е заразено едновременно с два вируса, много често в клетката те обменят гени помежду си, все едно си разменят по няколко карти от две тестета. Така в новия вирус от 8 сегмента 6 са от добре познатия свински вирус H1N1. Но неочаквано към него в организма на заразени прасета се прибавят два сегмента от евро-азиатски вирус. Проблемът е, че новополученият вирус още в началото се оказва човеколюбив и започва да се предава между хората.

Този вирус по-опасен ли е от досегашните грипни вируси?

Тази преценка е относителна. Смята се, че вирусът постепенно ще отслабне. Очевидно в Мексико той е доста агресивен, но преминавайки през множество популации от хора, той се стабилизира и засега не дава толкова висока заболеваемост и смъртност в САЩ и Европа. По-скоро заболяването протича като обикновен сезонен грип. Поради това доста малко от заболелите трябва да се лекуват в болница.

Но от какво тогава са смъртните случаи?

Преди всичко в Мексико има и известен социален елемент – битовото равнище и качеството на медицинската помощ все пак не са като в Европа и САЩ. Смъртните случаи са от белодробни усложнения, но не бактериални, а от самата вирусна инвазия. Поради това антибиотиците са безсилни да се справят с такова възпаление. Новият вирус проявява склонност да поразява долните етажи на белия дроб – белодробните основи. Вследствие на сложни имунни процеси някои – особено млади хора – развиват тежък белодробен оток, който понякога става причина пациентът да почине.

Ще се разработи ли ваксина срещу новия грипен вирус?

Усилено се работи върху това, но не е ясно как ще мутира вирусът с времето. Ако вирусът е стабилен до есента, най-вероятно ваксина срещу него ще бъде включена в сезонните комбинирани ваксини.

В крайна сметка има ли лечение?

Да, този грип се поддава на лечение с традиционните противовирусни препарати, които са налични в България. Хората не трябва да се тревожат прекомерно, имаме готовност да реагираме при необходимост.

Коментари