Публикация

ФАКТИТЕ ЗА ХЕПАТИТ С

Хепатит С (HCV) е един от петте (A, B, C, D и Е) вируса, които причиняват състояние, което може да бъде причинено и от невирусни причини като алкохолизъм.


HCV атакува черния дроб - органът, който детоксикира наркотици, алкохол, отрови, регулира обмяната на хранителни вещества, витамини, минерали, терморегулаторна, резервоарна и много други функции.

HCV се открива за първи път като отделна форма на хепатит в края на 1960. По това време учените не могат да идентифицират причинителя и наричат заболяването "не-А, не-B" хепатит. Той е идентифициран през 1989 г., като се използват техники, разработени в HIV изследванията за клониране на части от РНК на вируса.

Около 170 милиона са HCV страдащите хора от цял свят, а това е над 4 пъти повече хора, страдащи от HCV в сравнение с HIV.

HCV инфекция е водеща причина за чернодробни трансплантации. Близо 70 процента от жертвите развиват хронично чернодробно заболяване.

Симптомите: може да отнеме повече от 10 години, за да се появят. Това включва умора, жълтеница, потъмняване на урината, болка в корема, загуба на апетит и гадене. Понякога заразените хора не проявяват никакви симптоми.

Предаване на вируса: чрез кръв и кръвни продукти. Интравенозната употреба на наркотици причинява 60 процента от всички нови случаи. Въпреки увеличението на броя на хората с диагноза HCV, новите инфекции действително са намалели с повече от 80 на сто.

Вирусът мутира:Чрез промяна в структурата, са открити 6 генотипа и повече от 50 подтипа.

Лечение: Въпреки че не съществува ваксина за HCV, комбинация вещества, подобряващи имунната система и спиращи репликацията на HCV, се постигат добри резултати. При лечение, вирусът може да бъде унищожен от тялото, но лечението е ефективно само 30 до 50 процента от пациентите. Страничните ефекти умора, грипоподобни симптоми и депресия - могат да бъдат толкова тежки, че много пациенти спират лечението.

Фармацевтичните компании разработват нови методи на лечение чрез инхибиране на HCV-протеаза, хеликаза и полимераза – ензими, които участват в репликацията на НСV.

Коментари