Публикация

Топло, горещо, жега!!!


Летните горещини започнаха да настъпват все по-рано и все по-рязко, а температурите редовно се движат около максималните за много десетилетия.

Не всеки организъм може безпроблемно да се адаптира към слънчевото излъчване и градусите, клонящи към 40.

В горещото време съдовете на кожата се разширяват, кръвта отива към повърхността на тялото и температурата се повишава, като в същото време организмът отделя по-интензивно топлина. Терморегулацията може да се наруши драматично, особено при децата и старците.

Повечето хора прилагат традиционни начини за справяне с проблема - утоляване на жаждата и хладни водни процедури. Но ефектът е краткотраен.

Как да си помогнем при екстремни температури?

Разбира се, най-добре е горещият период да се прекара далеч от излъчващите жега бетонни сгради и асфалт. Но това е достъпно за малцина.

Първата грешка са силно охладените течности. В горещините е добре да се поемат до 2 литра течности, но със стайна температура /чай, билкови отвари, негазирана вода, прясно изцедени сокове/. По-добре е да се пие често, на малки глътки. Така клетките се насищат по-бързо с влага. Жаждата може да се облекчи и с жабуркане с леко подсолена вода.

Трябва да се има предвид, че е вредно както обезводняването, така и прекомерното  пиене на течности – то води до претоварване на сърцето и бъбреците.

В горещините е добре да не се преяжда, а храната да бъде лека. Що се отнася до хладния душ, той помага, ако имате възможност да го прилагате системно. Ако ви предстои по-дълъг престой навън, по-добре душът да е горещ. Заради разликата в температурите ще се чувствате по-комфортно.

Подбирайте внимателно дрехите – нека да са светли, леки, широки и от естествена материя. Голяма заблуда е, че откриването на големи части от тялото предпазва от горещината – нека си припомним какво е традиционното облекло на хората в Азия и арабския свят.

Какви са признаците на слънчев или топлинен удар?

Не е задължително да сте били изложени на слънце, за да получите топлинен удар. Неговите симптоми са прилошаване, главоболие, слабост, жажда, тежест в  сърдечната област.

При слънчевия удар се появява силно главоболие, световъртеж, пулсиращ шум в ушите, повръщане.

Появява се треперене на крайниците, възможни са зрителни смущения. Температурата се повишава, учестява се пулсът. При тежките форми човек губи съзнание, може дори дишането да спре. Симптомите и на двете състояния могат да се проявят не веднага, а няколко часа след като човек вече не е изложен на екстремните условия.

Какво да правим при първите признаци на прегряването?

  • Пострадалият да се пренесе на по-хладно място.
  • Да му се даде топла /не студена!/ вода или чай.
  • На челото се слага кърпа, напоена с хладка вода.
  • Дава се един аспирин или аналгин.
  • Ако състоянието не се подобри – търсете бърза помощ.

Как можем да предотвратим топлинен и слънчев удар?

  • Като носим памучни или ленени дрехи, за да може кожата да диша и да не се прегрява.
  • Като утоляваме жаждата с топла вода.
  • Като сме колкото може по-кратко на слънце, а ако това се налага - да носим шапка или чадър.
  • Най-активно е слънцето от 12 до 16 часа. По това време е добре тялото да не е открито и да се употребяват слънцезащитни кремове.
  • Като забравим  алкохола – в жегата действието му се засилва многократно, освен това организмът става по-чувствителен на високата температура.
  • Като не купуваме продукти от улицата – може да се стигне до тежки отравяния, защото бактериите се размножават много бързо в горещото време.
  • Като намалим до минимум декоративната козметика и дори се откажем от нея – в жегата кожата диша интензивно и отделя пот, за да поддържа топлинния баланс. Запушването на порите с мазила може да подпомогне прегряването на тялото.
  • Като пием поне 2 литра вода.
  • Като не се натоварваме със силови упражнения или спорт при температура над 25 градуса.
  • Като се грижим за емоционалното си равновесие – всяко психическо претоварване засилва риска от топлинен или слънчев удар.
 
 

Коментари