Публикация

Фармацевтична компания Актавис взе участие в "IX Национален Конгрес по Урология", организиран от Българското Урологично Дружество, с. Равда, България.

На дата 04 - 06.06.2015, Българското Урологично Дружество проведе IX Национален Конгрес по Урология, с. Равда, България.


На дата 04 - 06.06.2015, Българското Урологично Дружество проведе IX Национален Конгрес по Урология, с. Равда, България. В него взеха участие широк кръг от специалисти: уролози, специалисти по образна диагностика, анестезиолози, нефролози и други, както от страната така и от Европа, Русия, Турция и Гърция.

Участие взеха много фармацевтични фирми, в това число и Актавис. На щанда ѝ гостите на конгреса можеха да се информират за новите медикаменти на фирмата, както и да изкажат мнение по повод използването на утвърдени такива в тяхната практика. Интерес предизвика наскоро пуснатият на българският пазар солифенацин – Ланивазин. Именно за това в рамките на „V-а научна сесия“, Ланивазин беше представен от д-р Пламен Димитров (уролог от УМБАЛ „Александровска“) в своята презентация на тема: “Lanivasin - контрол над свръхактивния пикочен мехур”. По-долу сме поместили интервюто на д-р Димитров по повод продукта за лечение на СПМ:

  • Д-р Димитров, по време на фирмения симпозиум на Actavis, състоял се в рамките на IX национален конгрес на Българското урологично дружество, проведен от 4 до 6 юни т.г. в Несебър, Вие изнесохте лекция за свръхактивния пикочен мехур.Какви са симптомите на заболяването?
  • Симптомите на свръхактивния пикочен мехур са честите позиви за уриниране: по дефиниция, която е възприета от европейските и световните асоциации – повече от 8 пъти за денонощие, нощното уриниране – повече от 2 пъти на нощ, елиминирането на малки количества урина, неволното изпускане. Всичко това е комплекс от симптоми. Тази симптоматика, когато я има, говори за свръхактивен пикочен мехур.
  • Каква е разликата между цистит и свръхактивен пикочен мехур?
  • Този въпрос е доста интересен, защото в много от случаите симптоматиката се припокрива: при възпалителните процеси на пикочния мехур и при свръхактивния пикочен мехур.Затова винаги, когато тръгваме да лекуваме пациенти, които имат симптомите на свръхактивен пикочен мехур, непременно трябва да се изключи възпалителен процес. Честите позиви за уриниране ги има и при възпалителните заболявания, и при свръхактивния пикочен мехур. Дори и една обикновена урина, когато се пусне, резултатът от нея може да ни даде насоки дали има възпаление, или няма. Ако тя не е убедителна, се изследва стерилна урина.
  • Колко често се среща заболяването?
  • От проучванията, които се правят, се вижда, че за различните континенти е между 10 – 20% от населението над 40 години, което е много, както при мъжете, така и при жените. Има държави, като Япония например, там е разпространено повече при мъжете, отколкото при жените.
  • Какво представлява идеалното лекарство за лечение на заболяването?
  • Идеалното лекарство, което се търси, трябва да има добър ефект, да повлиява изцяло или субективно да повлиява симптоматиката, което респективно подобрява качеството на живота; да няма странични ефекти и разбира се, това лекарство да не се отразява на централната нервна сиситема, сърдечносъдовата система, защото страничните ефекти върху тези две системи пациентите съобщават веднага при появата на някакъв дисбаланс във функцията им.
  • Какъв е маханизмът на действие на Lanivasin?
  • Активната съставка на Lanivasin е solifenacin, той е от групата на антимускариновите препарати. Хубавото при него е, че е от тази група, която ние наричаме селективна, влияе точно на тези рецептори, които са в пикочно-отделителната система, точно в пикочния мехур (те са разделени с номера). Това довежда до едно по-селективно действие и намалява страничните ефекти, които са по-неприятни –именно при Lanivasin те са сведени до минимум.
  • Какви са терапевтичните показания на медикамента, какво е неговото приложение?
  • Показанията на тази група медикаменти са конкретно да повлияят симптоматиката на свръхактивния пикочен мехур. Намаляват честите позиви за уриниране, които са най-мъчителни за пациентите, защото чувството непрекъснато да има позив за уриниране, е най-неприятното, и пациентите намаляват приема на течности, защото така намаляват и честотата на уриниране, но приемът на течности трябва да е балансиран: особено в горещините е необходимо да се приемат достатъчно течности, за да се поддържа водно-солевият баланс на организма. Пациенти с такива оплаквания рефлекторно намаляват приема, за да намалят позивите, но това не е решение, решениението е да се търси проблемът и да се реши адекватно.
  • Има ли ефект Lanivasin при пациенти след оперативно премахване на простатата?
  • Разбира се, рецепторите, които се повлияват, са в стената на пикочния мехур, не само в простатната част, така че той си е показан точно и за такива пациенти. Понякога след оперативните намеси, които се правят върху простатата, се получава едно зачестено уриниране, което точно тази група медикаменти подпомага да се преодолее по-бързо.
  • Защо Lanivasin?
  • В много проучвания в сравнение с другите препарати от групата на антимускариновите се вижда, че имат най-добра поносимост, намалени са страничните ефекти на тази група. Приемът е удобен за пациента, тъй като е еднократна доза.Това е тенденция в съвременната медицина – при лекарствата да се търси такава формула, при която еднократен прием на ден да бъде достатъчен, защото, колкото по-чест е приемът на един медикамент, толкова вероятността пациентът да пропусне приема, е по-голяма. Еднократният прием е много по-лесен за самите пациенти в забързания им начин на живот и многото ангажименти. Дозировката е 5 мг, но при пациенти, които имат по-тежка симптоматика, може да бъде увеличена и на 10 мг, като пак приемът си остава веднъж на ден, не е нужно да се разделя на 2 пъти по 5 мг.

Коментари