Публикация

Хранене по Аюрведа


Всеки четвъртък Юри Ковачев приготвя апетитни аюрведични ястия в Tea House  “Чай във фабриката”, а арт обстановката е в пълно съответствие с търсения ефект – равновесието на духа и тялото. Г-н Ковачев, с какво аюрведичната кухня е по-различна?
Специфичното при аюрведичната кухня е персоналният подход. Взема се под внимание към кой тип спада конкретният човек и оттам се правят предписания кое е най-подходящото за него като начин на хранене, за да запази своето балансирано състояние. Ако пък човекът има някакви здравословни проблеми, те също могат да бъдат коригирани посредством храната и различните вкусове, които дава тя.

Кои продукти са залегнали в основата на аюрведичните ястия?
Може да се използва почти всичко с някои малки, но съществени изключения. Например не се препоръчва да се употребяват месо, яйца, риба. Ако не става въпрос за решаването на някакъв здравословен проблем, също не е желателна редовната употреба на лук и чесън. По-важно е да се отбележи, че храната се разглежда освен като конкретен продукт с конкретни качества и като основен източник, даващ сила. Това означава тя да бъде прясна, приготвена със свежи, а не със замразени, консервирани или полуфабрикатни продукти. Аюрведа счита, че те не носят онзи потенциал, който ни трябва, за да бъдем здрави. Напротив, точно обратното - спомагат да се поддадем по-лесно на болестите. 

Здравословното хранене  осъзната потребност ли е, или модно течение?
Аз съм склонен да разглеждам нещата персонално. Идва време, когато човек сам се обръща към екопродуктите и здравословния начин на живот. Все пак не може да не отчетем и такива влияния като модните и снобските течения. Има различни мотиви, които карат хората да открият предимствата на полезната храна. 

Съществуват ли митове, свързани с яденето, които философията на Аюрведа разбива?
За мен е много странно, особено през летния сезон, когато жените кажат: „Аз се храня здравословно – ям само салати.” Това изобщо не е здравословно. Голяма е заблудата и при сериозните атаки по отношение на това колко е вредно прясното мляко. Едно от основните неща, на които е стъпила Аюрведа като хранене, профилактика и лечение – това са именно млечните продукти. Тук проблемът е незнанието как да се използват те. Всяко нещо, което се употребява неправилно, е вредно.

В този смисъл хранителните комбинации, които трябва да избягваме, са...?
Най-простото е да не се смесват продукти, които са кисели и сладки, например: прясно мляко и лимон или прясно мляко и домати. Има едно поведение на храната, след като попадне в тялото и се преработи. Тогава тя проявява страничен вкус, който на нашия език е най-адекватно да се преведе като „послевкус”. Ако при два продукта единият носи сладък послевкус, а другият – кисел, това води до ферментация в тялото и затова е желателно такива комбинации да не се правят. Характерен пример за това у нас е смесването на прясно мляко с банани - дали под формата на шейкове или кашички за деца. Според аюрведа това са несъчетаеми продукти, които носят само вреда.

Кой е най-лошият хранителен навик на българина?
Да използва консервирани храни, да преяжда и да няма точен хранителен режим, т.е. да яде късно вечер. За мен това са трите основни поразяващи момента.

И все пак, ако ни се наложи да седнем на масата след залез-слънце?
Тогава в никакъв случай не трябва да посягате към тежките белтъчни храни, хляба, бобовите, зърнените и месните храни. Най-препоръчително за вечеря след залез-слънце е една малка чашка (от порядъка на 100 мл) прясно мляко с щипка индийско орехче и половин чаена лъжичка захар.

Много хора живеят с мисълта, че полезната храна не може да бъде вкусна.
Това означава само едно – хората не са имали шанса да вкусят истинска полезна храна. Не може да не е вкусно нещо, което е приготвено от свежи продукти със съответната правилна мазнина. Имайте предвид, че в Аюрведа няма такива неща като маниакална обсебеност от калориите или забрана на мазнините.

Важното е храната да бъде подходяща за съответния човек. Ако се спази това правило, автоматично ще се подобри и храносмилането, което като резултат води до натрупването на по-малко вредни вещества и токсини. Тялото ще успява само да изхвърля отровите и по този начин да се самопречиства.

Коментари