Публикация

Белтък може да спира метастазите


Белтъкът просапозин блокира развитието на метастазите.
Това откритие на медици от Детската болница в Бостън /САЩ/ е важно за терапията на болестта – смята се, че голямата част от смъртните случаи се дължат на метастазите.

Не всички тумори са еднакво опасни.
Изследователите, работещи специално по рака на млечната жлеза и на простатата, изолирали клетки, които практически не дават метастази, въпреки, че се разпространяват по кръвен път в целия организъм. Тези клетки били съпоставени с клетките на изследваните тумори.

Установено е, че туморите растат по-бавно и не метастазират, ако се състоят от клетки, изработващи много просапозин. Такъв рак също представлява опасност за живота на пациента, но да се открие и отстрани един тумор е много по-лесно, отколкото да се ликвидират много огнища на смъртоносната болест.

Изследователят Рендолф Уотник посочва, че вече патентованото му откритие няма да предотврати образуването на злокачествени тумори, но е вероятно да подпомогне блокирането на метастазите.

Детската болница в Бостън,която е един от най-големите изследователски центрове в САЩ,  подготвя  разработката и изпитанията на медикамент на основата на просапозина.
Описаният в публикацията в Proceedings of the National Academy of Sciences белтък дава силна  надежда за още едно оръжие в борбата с рака.

 Белтъкът ще бъде незаменим и при тумори, неподлежащи на оперативно отстраняване /напр. на гръбначния стълб/, когато предотврятаването на метастазите е толкова важно, колкото и да се отстрани основното огнище на болестта.

Коментари