Публикация

Вегетарианците имат по-слаби кости


В рамките на проучването, проведено от австралийски експерти и публикувано в американското списание Clinical Nutrition, са изследвани 2700 души.

Установено е, че костната плътност при вегетарианците е с 5% по-ниска, отколкото при консумиращите месо.

Още по-слаби / с 6% / са костите на тези вегетарианци, които изключват от менюто си абсолютно всички продукти от животински произход.
В същото време не е установена практически никаква разлика в структурата на костите на месоядните и тези вегетарианци, които консумират яйца и млечни продукти.

Учените признават, че засега не са отговорили на въпроса дали загубата на минерална плътност при вегетарианците означава повишен риск от счупвания. Те подчертават важността на този въпрос предвид постоянно растящия брой на вегетарианците в западните страни.

Коментари