Публикация

Видове болка – II част

Всеки от нас познава физическата болка. Тя е обективен факт, субективно усещан и оценяван от всеки човек. Според проучванията, именно тя е най-честата причина за консултации с общо практикуващия лекар и е най-често срещания симптом в болничната практика.


Всеки от нас познава физическата болка. Тя е обективен факт, субективно усещан и оценяван от всеки човек. Според проучванията именно тя е най-честата причина за консултации с общо практикуващия лекар и е най-често срещания симптом в болничната практика.

Според източника на болката могат да се дефинират няколко вида:

  • Повърхностна болка

Тя се причинява от нараняване на кожата или покривните тъкани (порязване, одраскване, изгаряне).

Кожните рецептори окончават точно под кожата и поради високата концентрация на нервни окончания, стимулирането им води до точно локализирана и краткотрайна болка.

  • Соматична болка

Идва от сухожилията, ставите, костите, кръвоносните съдове, както и от самите нерви. Поради оскъдния брой рецептори по тези места болката е слабо локализирана и притъпена, и продължава по-дълго отповърхностната.

Причинява се от навяхвания, изкълчвания и счупвания.

       Висцерална болка

Висцералните ноцицептори (вид рецептори заболка) са локалиазирани в органите и телесните празнини. Те са с много ниска концентрация и болката обикновено е много продължителна и по-силна от соматичната. Локализацията ѝ е изключително трудна. Често усещането за висцерална болка е локализирано в отдалечена от нараняването област.

Например, при миокардна исхемия (запушване на един/повече кръвоносни съдове на сърцето) усещането може да възникне под формата на тежест в областта на гръдния кош или болка в лявото рамо, ръка и дори длан.

Тази болка може да се обясни с факта, че висцералните болкови рецептори могат да възбудят и неврони в гръбначния мозък, които се стимулират от рецептори в покривните тъкани.

  • Невропатична болка

Възниква в резултат от заболяване или нараняване на самата нервна тъкан. Болката може да възникне и в отсъствието на конкретно нараняване, ако самите болкови рецептори и сетивни пътища не работят правилно. Мозъкът разпознава импулс, за който няма очевидна причина.

Една от разновидностите на невропатична болка е фантомна болка в кайниците – усещане за болка от ампутиран крайник или от крайник, чиято чувствителност е прекъсната.

  • Видове болка в зависимост от интензивността

Силата на болката се определя субективно от пациента – слаба, силна, много силна, нетърпима и т.н. Колкото по-слаба е болката, толкова по-лесно поносима е и понякога не изисква употреба на медикаменти и не пречи на нормалния ежедневен ритъм.

Силните болки имат сериозно въздействие върху човека и в различна степен могат да нарушат изпълняването на ежедневните му задължения.

За да може лекуващият лекар да определи правилно състоянието на пациента и силата на болката, той може да използва различни болкови скали. С тяхното значение, видове и употреба ще Ви запознаем в седващата ни статия - "Болкови скали".

Настоящатапубликация е информативна. Моля, ако се оплаквате от болки, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

Източници:

•Доц.Л.Митова, доц.А.Логофетов -Физиология на човека, 2006

•Проф. д-р Ат. Атанасов, ДНМ –Болка и нейното лечение, 2007

•Bg.wikipedia.org

•Zdrave.bg

Коментари