Публикация

Полифеноли намаляват токсичността на онколекарствата

​Ресвератрол в комбинация с още един природен антиоксидант - кверцетин, може да подпомогне терапията на онкоболни, показаха учени


Ресвератрол в комбинация с още един природен антиоксидант - кверцетин, може да подпомогне терапията на онкоболни, като намали токсичността на лекарствата и увеличи ефективността им. Това съобщават учени от Орегонския държавен университет.  

Някои от най-ефективните медикаменти за рак имат странични ефекти. Въпреки че те могат напълно да стопят туморите, често употребата им се ограничава заради наблюдаваните сериозни странични ефекти. 

По-леките са:

  • Левкопения (намаляване на броя на белите кръвни телца)
  • Алопеция (окапване на косата)
  • Проблеми в стомашно-чревната област.

По-неприятното е, че онколекарствата може да окажат токсично влияние върху сърцето. 

Затова целта на учените от САЩ е да намерят начини за смекчаване или дори пълно елиминиране на тези странични ефекти. Оказало се, че това е възможно с помощта на двата полифенола ресвератрол и кверцетин. От тях била изготвена инжекционна форма, която се усвоява по-добре. Целта била да се постигне терапевтична концентрация на полифенолите в кръвта, за да се намали значително кардиотоксичността на онколекарствата.

Освен това двете растителни вещества успели да подобрят ефективността на лекарствата за рак, като повишили чувствителността на туморните клетки към медикаментите. Те са достатъчно добре проучени в различни изследвания. В натурален вид ресвератрол се съдържа в обвивката на тъмното грозде, във фъстъците и някои ягодоплодни. Той е част от имунната система на растенията и действа като антиоксидант – пази организма от вредните отпадъчни вещества на обмяната. Кверцетин също се среща в обвивката на плодове и зеленчуци – каперси, чай, лук, боровинки, зелено листно зеле, ябълки, пресен лук и др.

" }-->

Коментари

: