Публикация

Анорексията и булимията са болести, които могат да доведат до страшни последствия

Симптомите са противоречиви и е необходимо навременно лечение


По данни на НСИ и СЗО у нас 40 000 са болните от анорексия и булимия. 20% от тях умират, съобщи БНР.



У нас има много добри специалисти и тези заболявания, ако бъдат диагностицирани навреме са лечими. Много от заболелите са деца и ученици, като психическото изтощение, стресът и връзката родител-дете са най-важните фактори за отключването на анорексията и на булимията.. Важно е родителите да наблюдават децата си и да не се страхуват да ги консултират с психиатър.

 Национална програма за хранителните разстройства се изготвя от 18 специалисти по препоръка на МЗ, обави Росица Камараш - изпълнителен директор на фондация "Природа и здраве за България". Мисията й е профилактика, ресоциализация и лечение на децата с хранителни разстройства:
Много момичета имат притеснения за външния си вид, което ги кара да гладуват и да имат нереална представа за своя външен вид. Понякога невинно започналите диети се превръщат в заболяване.

Сигнали за анорексията са агресивност, гладуване, прекаляване с фитнеса. Анорексията се лекува мулитидисциплинарно. Сериозен е и проблемът с булимията, която по-трудно се забелязва .

Коментари