Публикация

Над 50% от ин витро бебетата са недоносени


Над 50% от бебетата, заченати ин витро, се раждат твърде рано и със сериозни здравословни проблеми, коментира доц. Боряна Слънчева, национален консултант по недоносените, по време на офталмологичния форум във Варна.

Проблемът е в това, че у нас се допуска имплантирането на 2-3 ембриона, което води до многоплодна бременност. И в крайна сметка, за да се гарантира раждане, се пренебрегва фактът, че жената има проблем не само със зачеването, но и с износването на плода. В резултат бебетата се раждат преждевременно с риск от ретинопатия, детска церебрална парализа и хронична белодробна болест.

„Във всички останали страни процесът е регулиран законодателно чрез така наречената редукция на ембрионите. В повечето страни се допускат до два, а в Англия - само един“, заяви доц. Слънчева.
Затова тя смята да направи предложение за въвеждане на такива стандарти и у нас. Но второ място ще настоява всички родилки с рискова бременност още преди термина да бъдат насочвани към университетските центрове.

„В крайна сметка малките болници нямат капацитета да се справят с такива случаи, но пък взимат парите по клинична пътека, което не е редно“, допълни доц. Слънчева. 

Коментари