Публикация

Обучение за младежки работници Simply the best с българско участие

Координатор бе Mühlviertel Kinderfreunde - Австрия, в проекта участваха организации от България, Австрия, Гърция, Италия и Турция и всяка страна имаше по четирима представители.


Четиримата българи Теди, Деси, Ники и Ники тръгват от София с редовната автобусна линия София – Виена – Линц. Въпреки че автобусът е комфортен и пътуването е над 16 часа, високият адреналин държи момичетата и момчетата в добро настроение. Ето тренинга през очите на Деси Самуилова

Слънцето вече се вдига над хоризонта, когато пристигат в Линц. От гара Mühlkreis Bahnhof Station Linz Urfahr хващат влак за градAigen-Schlägl, от където стигат до Клафер. Недоспали, изморени и мъкнат куфари, но никога не губят ентусиазъм и се възползвайте от всяка възможност по време на младежки проект. Когато пристигат в хижата, откриват едно райско кътче на границата на Австрия с Чехия. Мястото е чудесно,навсякъде има поля, а пред хижата – красиво езеро с малка горичка. В околността на Клафер се намират ски писти и през зимата е привлекателен център за любителите на ските. През лятото е място за къмпинги, риболов и семейни ваканции.

На следващия ден една по една започват да пристигат и другите групи. Когато всички вече са се настанили, се събираме в залата, в която се провеждат дейностите по трейнинга. Започнаме с т. нар. Warm up или Icebreakers - това са различни игри, които помагат на хората да се опознаят и да се стопят "ледовете" по-бързо. Начинът, по който протичат дейностите зависи изцяло от индивидуалността и подхода на треньора (фасилитатора).Треньорите в Клафер са много интересни, забавни, интелигентни и вдъхновяващи.
Дейностите са свързани с главната тема – лидерството и чрез различни игри, задачи и напътствия треньорите се опитват да събудят у нас лидерите и да ни научат да организираме събития, да реализираме проекти. 

За да си лидер, трябва да знаеш кои са силните ти страни. Добрият лидер трябва да умее да буди доверие у хората. Ръководните функции на лидера са изключително важни. За да развият способност за доверяване, участниците играят футбол със завързани очи. Разделят се на отбори с по 5 човека и всеки избира своя лидер. Треньорите дават маски, които слагат на очите си, като лидерът е "очите". Той трябва да определи кой на какво позиция ще играе и да ни напътства къде е топката и накъде трябва да се движат.
Единият ден е изцяло посветен на театъра. Треньорът показва различни техники, които са полезни и когато си в ролята на лидер. В края на деня всеки един от отборите представя театрално представление, въз основата на ключови думи, които са предварително зададени. 

Самата подготовка е много вдъхновяваща, а вечерното представление е страхотно, защото всички се справят много добре и изненадват с идеите и играта си.
Програмата на последният ден е изцяло в ръцете на участниците, които трябва да го организират без помощта на треньорите.
Организационните умения се развихрят и при съставянето и провеждането на културната вечер,където нашите участници представиха шопски и северняшки носии. Съществена част от обмените е и т.нар. reflection. Това са моментите, когато се обсъжда изпълнението на определена задача или целият процес от тренинга. Смисълът на reflection моментите е да се анализира 

как е протекло събитието, какви са изводите, какво сме научили, какви са грешките, как е можело да се случи. Коментирането на случващото се е изключително полезно и е начин да се осмислят нещата.
Поради географското положение на Клафер и близостта му до чешката граница, нашите домакини решават да ни заведат в един красив чешки град. Крумлов се намира в Южнобохемски край на Чехия и е разположен на река Вълтава. Известен е най-вече с архитектурата, стария град и замъка. Сградите са в средновековен, ренесансов и бароков стил, а също и в стил рококо. 

Старият град е в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. За да се стигне до градчето, се пътува по междуградски път и се преминава река с ферибот. Крумлов е обграден с крепостна стена, а вътре е разположен Крумлов храд – замък, наричан още Шварценберг. Той има 300 стаи и е вторият по големина в страната след Пражки храд. Около 300 години е официалната резиденция на династията Розенберг, могъща аристократична фамилия, която управлява Южна Бохемия от 14 до 16 век. Днес зад мощните стени са разположени и кокетни къщички, магазинчета, ресторантчета и от върха се открива невероятна гледка към града.
След края на проектните дейности участниците си разделя с обещанието, че ще се видят отново, отправят си покана за гостуване и всеки поема в своята посока.

Коментари