Публикация

Хормони и липса на витамини – честа причина за пигментни петна по кожата ЧАСТ 1

Нарушенията в пигментацията на кожата са разнообразни и могат да настъпят при промени в меланинообразуването, хемосидериновата обмяна, при отлагания на различни пигменти, лекарства и цветни вещества.


Появата на по-тъмни петна по кожата, които могат да бъдат светложълти, сиво-кафяви или тъмно кафяви на цвят се дължи на увеличена продукция на меланин.

Най-честата им локализация е на места, които често се излагат на слънце - бузите, скулите, носа, кожата над устната, деколтето и ръцете. За съжаление тези петна се появяват във все по-млада възраст, лекуват се трудно и бавно. Пигментните петна могат да се появят с разнообразна форма и големина, гладка повърхност и резки очертания. При по-възрастни се разполагат близо до ушите и по страничната част на шията. Тук спадат и възрастово обусловените, т.нар. старчески петна, а също и луничките, които са фотоиндуцирани.

Причините за хиперпигментациите са различни и от тяхното разпознаване зависи правилното лечение. Често в основата им се крият ендокринни нарушения, например болестта на Адисон. Тъмните петна могат да са кожен маркер и знак за сериозно заболяване като карцином. Друга възможна причина е дефицита на определени витамини - витамин В12 , витамин А или фолиева киселина, както и стрес, болести на нервната система, автоимунни, бъбречни и чернодробни заболявания, анемия или хронични инфекции.

Появата на тъмни петна може да е причинена и от медикаменти. Тетрациклините и антималарийните препарати например правят кожата по-чувствителна към слънцето и нерядко приема им през лятото води до това усложнение. Сулфонамиди, естрогени, антиепилептични медикаменти и др. провокират хиперпигментациите.

Хормоналните промени в организма на жената играят съществена роля за развитието на заболяването. При бременни се дължи на увеличените нива на естроген, прогестерон и меланоцитостимулиращ хормон през втория и третия триместър. Хлоазмата или т.нар. маска на бременността в повечето случаи преминава след раждането, когато хормоните се нормализират, но остава хронично състояние, което се появява при всяка следваща бременност.

Приемът на орални контрацептиви или хормоно-заместваща терапия, както и дисфункция на яйчниците са други важни фактори за развитие на мелазма.

Съществено значение имат и етиологични предпоставки за генетична обремененост - фамилност в 30% при майки и дъщери, расова принадлежност - особено при жени от азиатски и латиноамерикански произход, интензивното излагане на слънце или солариум, използване на неподходящи козметични продукти и процедури.

С напредване на възрастта, хиперпигментацията много често е израз на дългогодишно облъчване с UV-лъчи, като отговорни за този процес са както UVA, така и UVB - лъчите. Появата на първите възрастови петна зависи силно от начина на живот, като обикновено те се появяват след 40-тата годишнина. 

Коментари

А на какво се дължи депигментацията на кожата и появата на бели петна навсякъде по тялото и лицето