Публикация

Плодовете и зеленчуците носят и зарази


През всички сезони болестите, причинени от храни, са опасни, но сезонът на обилието от  плодове и зеленчуци прави темата особено актуална. Правилното съхраняване и употреба на пресните хранителни продукти е особено важно.

Самите пресни плодове и зеленчуци не съдържат микроорганизми, причиняващи болести, но те могат да бъдат заразени на полето или при неправилно бране, съхраняване и транспортиране.


Как да намалите риска от зараза чрез плодовете и зеленчуците?

Съхранявайте продуктите отделно

Пресните  плодове и зеленчуци може да станат заразни при контакт със сурово месо, птици, риби или техните сокове. Слагайте ги отделно от сурово месото в количката за пазаруване, в хладилника, на кухненския  плот.
 
Измивайте старателно

Винаги измивайте пресните плодове и зеленчуци под хладка течаща вода. Не ги накисвайте в мивката, защото там може да има заразни бактерии. Не е необходимо да употребявате препарати – течащата вода е достатъчна.

Охлаждайте

Съхранявайте пресните плодове и зеленчуци в хладилника при температура 4 градуса или по-малко. Разрязаните не трябва да остават на стайна температура повече от 2 часа.

Кои плодове и зеленчуци може да причинят зарази?

Пъпеши и дини

Тъй като те растат на земята, кората им може да се зарази от почвата, от вода, от диви и домашни животни или от тор. Бактериите може да проникнат и по време на бране, складиране и транспортиране.
Както всички плодове, и пъпешите и дините могат да се заразят с болестотворни бактерии при контакт със сурово месо или неговите сокове в магазина, хладилника, на кухненските плотове и дъски за рязане. За тези плодове има още по-голям риск заради порестата им кора, през която бактериите проникват по-лесно.

Как да избираме дини и пъпеши?

Те трябва да са твърди и без наранявания, през които може да проникнат бактерии. Някои от тях са по-светли от едната страна, но това е страната, на която плодът е лежал на земята и това не го прави негоден за ядене.
Когато купувате  разрязани дини и пъпеши, трябва да сте сигурни, че те са били съхранявани на 4- градусова температура.
Неразрязаните плодове могат да престоят в хладилника от 5 до 15 дни след закупуването, а разрязаните до 4 дни.

 

Преди да разрежете плодовете:

• Изхвърляйте дините и пъпешите, които са наранени или загнили.
• Измивайте ръцете си добре преди и след допир с плодовете.
• Преди да разрежете плода, измийте  кората добре с чиста четка. В противен случай бактериите от кората може да проникнат в месестата част.
• Измийте основно с топла вода и сапун плотовете, дъските и ножовете,  коите сте използвали при разрязването.

Не е необходимо да използвате препарати за измиването.
Бактерията, с която се свързва хранителната зараза от пъпешите и дините, е салмонелата.

Домати

Доматите се заразяват по същия начин като дините и пъпешите. Купувайте домати, които не са натъртени или наранени. Тъй като те продължават да зреят след брането, избирайте твърди домати.
Съхранявайте ги  на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина, без да ги миете и покривате. Ако доматите са много узрели, ги поставете в хладилника и ги използвайте в следващите няколко дни.
Разрязаните домати се съхраняват в хладилника при температура 4 градуса не повече от 3 дни. Разрязан или обелен домат, който е престоял на стайна температура повече от 2 часа, трябва да се изхвърли.
Измивайте доматите само с течаща вода, не ги киснете в мивката, изхвърляйте наранените и развалените.
Бактерията, с която се свързва хранителната зараза от доматите, е салмонелата.

Пресни подправки

Пресните подправки  -   магданоз, копър, розмарин, риган, босилек, мащерка и т.н. -  също растат близо до почвата и могат да се заразят с бактерии.
Независимо дали ги купувате или ги берете от градината, подбирайте  свежи листа.

Стръковете не трябва да са увехнали, а листата изсъхнали. Ако листата са започнали да жълтеят и потъмняват или по тях има черни петна, подправките вече не са пресни и полезни.

Дръжките трябва да се подрежат и китката да се сложи в торбичка  в хладилника. При 4-градусова температура те издържат до 5 дни.
Пресните подправки може и да се замразят, но преди това трябва да се измият и подсушат с домакинска хартия.

 Босилекът не се замразява, защото листата му ще почернеят. Той се съхранява в хладилник, без да се измива предварително и без да се похлупва.
Подправките се мият под течаща вода, като пожълтелите листенца се изхвърлят. Най-често срещаните микроорганизми в пресните подправки  са Cyclospora и E. coli.

Листни зеленчуци

Салатата, спанака и др. се ядат както в суров вид, така и леко сварени.  Те също растат на земята и в тях могат да проникнат бактерии.
Листата и дръжките трябва  да са свежи. В хладилника могат да престоят не повече от 5 до 7 дни. Ако покафенеят или увехнат, изхвърлете ги. Листните зеленчуци трябва да се измиват много внимателно под течаща вода.


Гъби

Гъбите са много полезни, но и в тях могат да проникнат различни болестотворни микроорганизми от почвата.
Тъй като обикновенно се  продават неохладени в целофанови опаковки,  има опасност от ботулизъм. Без достъп до кислород, гъбите се превръщат в идеална среда за развитие на бактериите, които предизвикват ботулизъм и произвеждат токсини, независимо от добрия им външен вид.

Купувайте гъби, които са пресни, твърди и ненаранени. Ако са опаковани, пластмасата трябва да е на дупки, за да има проветрение и да не се създава среда за развитие на ботулизъм. Гъбите може да се съхраняват в хладилник до 5 дни в книжен плик или в оригиналната опаковка.

 Пресни гъби не се замразяват. Ако искате да ги запазите във фризер, преди това трябва да ги задушите.

Гъбите се почистват внимателно с влажна кърпа или мека четка. Може да ги изплакнете с течаща вода и да ги подсушите внимателно с домакинска хартия. Особено внимателно почиствайте  вътрешната страна на гъбите, защото там най-лесно се настаняват бактериите.

Гъбите се измиват непосредствено преди приготвянето им. При неправилна опаковка и престой извън хладилника гъбите може да причинят ботулизъм, чийто симптоми са: гадене , повръщане, диария, отпадналост и мускулна слабост.

Коментари