Публикация

Диета по време на менопауза

Диета по време на менопауза

Повечето съвременни жени се притесняват от момента, когато месечният цикъл става нередовен, а след това напълно спира.

 

Климактериумът плаши, защото се свързва със остаряването, с неприятни усещания и увеличен риск от развитието на хронични здравословни проблеми. Точният момент на настъпването на менопаузата е най-вероятно генетично заложен, но и начинът на живот има известно значение. При физически активните и позитивно настроени жени критическата възраст протича много по-леко.

 

Какво всъщност се случва?

 

Постепенно функцията на яйчниците намалява и те спират да отделят зрели яйцеклетки и полови хормони. Това предизвиква редица оплаквания, но и промени, които се появяват по-късно.

 

Най-характерни са промените в менструалния цикъл – той закъснява или е по-чест и по-продължителен. Понякога протича като кръвоизлив. В такива случаи, ако гинекологът ви предложи кюртаж, не отказвайте.

 

Оплакванията са широко известни - топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нарушаване на концентрацията, болезненост при половия акт и нежелание за секс. Те обикновено са с продължителност 1-1,5 години, само при около една четвърт от жените те достигат 5 години.

 

Промените, които настъпват по-късно в периода на менопаузата, се свеждат предимно до намаляване на костната плътност (остеопороза) и до развитие на метаболитен синдром, свързан с нарушение на белтъчно-мастната обмяна. А вече науката установи, че метаболитният синдром – наднормено тегло, повишен холестерол и триглицериди, повишена кръвна захар – е основната причина за увеличаване на сърдечно-съдовите инциденти при жените в менопаузата. Защото отпада защитната функция на женските полови хормони върху кръвоносните съдове.

 

Много жени започват драстични диети, когато в климактериума увеличат теглото си. Вниманието към хранителния режим е напълно оправдано, но една неправилно подбрана и проведена диета е допълнителен стрес за организма, който и без това е в период на съществени, макар и напълно естествени промени.

 

В първите етапи на всяка диета започва процес на изхвърляне на натрупаните токсини от организма. От тъканите тези токсини попадат в общото кръвообращение и след това в черния дроб, който е химическата лаборатория на тялото и играе ролята на своеобразен филтър за вредните вещества.

 

Затова по време на диета е особено важно да се поема значително количество течности, помагащи за по-бързото извеждане на вредните вещества от тялото. Освен това черният дроб трябва да бъде подпомогнат в своята функция. Това може да стане с т.нар. хепатопротектори – препарати, произведени на базата на лечебни растения, които стабилизират мембраните на чернодробните клетки и не позволяват мастното им израждане. Гастроентеролозите в България имат добър опит с препарата Хепасейв.

Важни са и приемът на витамин Е, както и балансираното хранене в рамките на диетичния режим. Всяко драстично ограничение или хроничното гладуване по-скоро може да навредят. Важно е теглото да се сваля постепенно – с до 2-3 кг на месец, за да бъдат резултатите трайни.

Коментари