Публикация

Изоставаме в контрола на диабета


Изоставаме в лечението на диабета. България е на едно от последните места в Европа по контрол на заболяването.
Това заяви Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на родителите на деца с диабет. Тя се завърна от участие в 35-ия конгрес на Международното дружество по детско - юношески диабет /ИСПАД/ в Любляна от 1 до 5 септември.

„Не сме най-зле, но не сме там, където е Европа” – отбеляза Елисавета Котова.

На този етап няма проблем при осигуряването на нужния инсулин за децата. От асоциацията обаче са на мнение, че държавата трябва да осигури устойчивост и сигурност за неговото снабдяване, за да не се сменя лечението на всеки три месеца поради промени в наредбите.

Като стрес за родителите се определя представянето на протоколи за получаване на инсулин единствено в НЗОК в София, както и дългите срокове за одобрение.

Несъобразен с нуждите е броят на тест-лентите, с които се измерва кръвната захар. Сега за децата до 18-годишна възраст на година здравната каса отпуска 1100 тест-ленти. След това обаче те получават едва по 150.

Недостатъчното количество на лентите за пациентите над 18 години налага измерването на кръвната им захар веднъж на четири дни, което не е редно, посочи Елисавета Котова, която уточни, че това е от изключителна важност, защото чрез тях се осъществява правилният контрол на заболяването.

Елисавета Котова каза, че в почти всички европейски страни, с изключение  само на Румъния, на болните се предоставя необходимият брой тест-ленти. В северната ни съседка на страдащите от диабет деца се дават 1800 ленти годишно, а на възрастните – 1000.

Далеч сме от Европа и по отношение ползването на инсулинови помпи. У нас има само 20, които са закупени с лични средства на родителите. Между 260 - 480 лв. на месец обаче струват консумативите за помпата и за сензора, който измерва постоянно нивото на кръвната захар.

„Помпата струва 8 хил. лв. Такива помпи трябва да бъдат осигурени от държавата поне за децата с диабет от 0 до 10 години. В тази възраст те няма как да кажат, че има проблем. В Словения например инсулиновите помпи се предоставят безплатно на родителите на болни деца”, посочи Елисавета Котова.


Тя е категорична, че децата с диабет трябва да се лекуват адекватно и навреме, за да се развиват добре.

Коментари