Публикация

Раждане и късогледство

В зависимост от вида на откритите дегенерациите се взима решение дали очите подлежат на лазерна профилактика и дали раждането със секцио е наложително


Условно късогледството се разделя на два вида:

  1. рефрактивно /ученическо/, което обикновено не надминава - 3 диоптъра;
  2. дегенеративно /ексцесивно/, което може да достигне и до – 20, -30 диоптъра.

И в двата случая предно-задната ос на очите е по-голяма от средно-статистическата норма.

В резултат на множество комплексни фактори, включително нарушено хранене на ретината /поради по-голямото око/, в периферията на последната се появяват дегенеративни изменения. Ретината е нашата зрителна ципа, която е и най-вътрешния слой на очите ни. Дегенерациите, споменати по-горе са няколко вида: такива, които не застрашават с отлепване на ретината и други, които са високо рискови – наличието им в крайна сметка води до поява на малки или по-големи разкъсвания /дупки/ в ретината.

Вътрешността на окото е заета от стъкловидното тяло- прозрачен гел, без кръвоносни съдове и нервни влакна. Когато в ретината се образува дупка, стъкловидното тяло преминава през нея и отделя ретината от анатомичното й място по силата на тежестта. Така отлепената ретина е лишена от важната поддръжка на подлежащият й пигментен епител и не след дълго престава да функционира.

Когато ретината се отлепи и това засегне центъра, зрението драстично намалява. За залепването й следват една или повече операции, без гаранция за напълно възстановяване на нормалното зрение.
Затова никога не трябва да се рискува, ако има реална опасност /наличие на проблемни дегенеративни зони в периферията/ ретината да се отлепи от напъните при естественото раждане.

Именно заради това при късогледите бъдещи майки, прегледът при офталмолог е задължителен. Едва след него може да се вземе решение, дали се налага да родите с Цезарово сечение. Всичко зависи от състоянието на вашата ретина. При прегледа се разширяват зениците за около 50 минути със специални капки. След това се прави специфично изследване на състоянието на ретината, което се нарича оглед с Голдман. Това е специална контактна леща със шлифовани под различен ъгъл огледала, което позволява да се изследват всички части от периферията на окото. А дегенеративните промени са именно в периферията.
В зависимост от вида на откритите дегенерациите се взима решение дали очите подлежат на лазерна профилактика и дали раждането със секцио е наложително.

Връзката между диоптъра и състоянието на ретината не е директна. Не се заблуждавайте, че при минус 2 диоптъра нямате нужда от преглед при офталмолог. Има случаи, когато диоптърът е малък, но цялата ретина е дегенеративно променена. Тогава раждането със секцио е задължително. Възможно е при минус 6 диоптъра, ретината да е достатъчно здрава, за да се разреши раждане по естествен път.

Далекогледството

Заблуда е да се смята, че само при късогледството се наблюдават промени в ретината. Същите дегенерации могат да имат и жените, които страдат от далекогледство. Затова и в тези случаи прегледът на бременната също е желателен.

Опасни симптоми

При оплаквания от черни подвижни точки, запетайки или косъмчета пред окото, когато гледате бял лист хартия или бяла стена е редно да се направи оглед с Голдман. Ако на тъмно имате усещането за светлина, за „светкавици“, това е знак, че ретината се дърпа от нещо и има опасност да се скъса. В този случай веднага се консултирайте с офталмолог.

Коментари