Публикация

Промяната в чувството за хумор може да е първи сигнал за деменция

Емоционални промени, безчувственост или неуместно поведение може да са знак за начален Алцхаймер


Екип на д-р Камила Кларк от University College, London са автори на изследване, което сочи, че промяната в емоционалното поведение на човек, неговото изразяване и поведенчески отклонение, могат да бъдат знак за предстояща деменция.

Екипът британски учени, освен че проучили болни с деменция, анкетирали техните близки, като сред задаваните въпроси били - наблюдавали ли са промени в чувството за хумор на болните преди да бъдат диагностицирани, кога и в какъв аспект.

Много от пациентите демонстрирали нетипични прояви на хумор в неподходящи моменти, други проявявали неестествена безчувственост при тъжни събития. Специалистите посочили, че тези прояви са забелязани от 5 до 9 години преди диагностициране на болестта. Те са маркирани като неуместен хумор, тип сатира или клоунада, която не отговаря на обичайното поведение ан индивида и е несъвместимо с дотогавашните му прояви на хумор.

Един от участниците в проучването, цитиран от BBC Health споделил:

"За пръв път забелязах промени в емоционалността на моята майка, когато тя беше на 55. Тя е фин и деликатен човек, с изтънчена чувствителност, но започна да се смее на неща, които преди това биха предизвикали тъга у нея. Стана безчувствена и на моменти безразлична към чуждото нещастие. Първоначално го отдадохме на депресията, от която страдаше. Едва пет години по-късно тя бе диагностицирана с фронтемпорална деменция"

Д-р Саймън Ридли от британското дружество за проучване на болестта Алцхаймер отбелязва, че подобни промени трябва неотменно да бъдат обсъждани със специалист, защото те често се явяват първи сигнал за болестта.

Коментари