Публикация

Промяната в чувството за хумор може да е първи сигнал за деменция

Емоционални промени, безчувственост или неуместно поведение може да са знак за начален Алцхаймер


Екип на д-р Камила Кларк от University College, London са автори на изследване, което сочи, че промяната в емоционалното поведение на човек, неговото изразяване и поведенчески отклонение, могат да бъдат знак за предстояща деменция.

Екипът британски учени, освен че проучили болни с деменция, анкетирали техните близки, като сред задаваните въпроси били - наблюдавали ли са промени в чувството за хумор на болните преди да бъдат диагностицирани, кога и в какъв аспект.

Много от пациентите демонстрирали нетипични прояви на хумор в неподходящи моменти, други проявявали неестествена безчувственост при тъжни събития. Специалистите посочили, че тези прояви са забелязани от 5 до 9 години преди диагностициране на болестта. Те са маркирани като неуместен хумор, тип сатира или клоунада, която не отговаря на обичайното поведение ан индивида и е несъвместимо с дотогавашните му прояви на хумор.

Един от участниците в проучването, цитиран от BBC Health споделил:

"За пръв път забелязах промени в емоционалността на моята майка, когато тя беше на 55. Тя е фин и деликатен човек, с изтънчена чувствителност, но започна да се смее на неща, които преди това биха предизвикали тъга у нея. Стана безчувствена и на моменти безразлична към чуждото нещастие. Първоначално го отдадохме на депресията, от която страдаше. Едва пет години по-късно тя бе диагностицирана с фронтемпорална деменция"

Д-р Саймън Ридли от британското дружество за проучване на болестта Алцхаймер отбелязва, че подобни промени трябва неотменно да бъдат обсъждани със специалист, защото те често се явяват първи сигнал за болестта.

" }-->

Коментари