Публикация

Ивет Лалова: Можем да се предпазим от диабета, ако спазваме прости правила

В България по данни на IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000, допълва статистиката.


Ако диабетът беше държава, то тя щеше да е третата по население в света. Подкрепям „Открито за диабета“, защото вярвам, че всеки човек е отговорен за своето здраве, а възпитанието на правилните навици се изгражда още в детска възраст. Има прости правила, с които, ако ги спазваме ежедневно, можем да се предпазим от диабета“, каза най-бързата бяла жена в света Ивет Лалова на среща с децата в 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ в София. Пред тях и заедно с тях тя показа комплекс лесни физически упражнения, които всеки може лесно да прави ежедневно, включително у дома.

Балансираният хранителен режим и всекидневната физическа активност са важна част от правилата за превенция на диабета. Ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от развитие на диабет тип 2. Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асансьора или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки във важната лична битка срещу диабета, категорични са специалистите, на които вярва и иска да помогне днес и Ивет.

Данни на Международната диабетна федерация (IDF) сочат, че с диагноза диабет живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-ти човек на Земята, като близо половината от тях не знаят за заболяването си.

През 2014 г. на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек от диабет.

По данни на IDF в България броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000, допълва статистиката.

Национално проучване сред българското население, направено през есента тази година, инициирано от Sanofi България, показва, че близо 60% от сънародниците ни припознават диабета като обществено значимо заболяване. Същевременно около 45% никога не са си правили изследване за диабет въпреки препоръката такъв преглед да се извършва всяка година.

„Открито за диабета“ излъчи и друго важно послание : 

в разговора за диабета трябва да бъде развенчано веднъж завинаги едно ширещо се погрешно схващане: хората с диабет са различни, те не могат да водят пълноценен живот. Диабетиците не бива да бъдат третирани и да се възприемат като различни, подчертават специалистите, те водят и могат да водят пълноценен живот и това поведение е силно оръжие срещу по-нататъшното развитие на болестта, когато вече я има.

Още по темата четете в сайта jivotatdnes.bg

Коментари