Публикация

Сезонът на ваксините


Октомври и ноември са най-подходящия период за ваксинация против грип. В аптеките и имунизационните кабинети на РИОКОЗ вече разполагат с необходимите количества противогрипни ваксини.

Очаква се тази година сезонната епидемия да подрани, както и допълнително усложняване на епидемичната обстановка заради едновременното разпространение на сезонния и свинския грип.

В момента в аптечната мрежа могат да се намерят Influvac (холандската субединична ваксина, съдържаща само частици от повърхността на грипните вируси, необходими за изграждане на специфичен имунитет) и Vaxigrip (сплит ваксина, съдържаща както необходимите частици от повърхността, така и протеинови частички от сърцевината на вируса).

Научно и практически е доказано, че най-ефективната мярка за предпазване от грип е противогрипната ваксина. Ваксинацията се осъществява всяка година поради силната изменчивост на грипния вирус.

След имунизация се създава временен имунитет, който се запазва от 6 до 12 месеца. Всички сезонни противогрипни ваксини съдържат актуалните за сезона грипни щамове, препоръчани от Световната здравна организация за сезон 2009/2010 г.

Оптималният период за ваксинация в Северното полукълбо е есента - от септември до ноември, т.е. преди началото на грипния сезон, тъй като изработването на антитела срещу вируса изисква от 2 до 4 седмици. Ако ваксинацията не е била направена навреме, тя може да бъде извършена и след началото на грипна епидемия.

Специалистите препоръчват поставянето на ваксина на няколко особено рискови групи от населението - хора над 65 годишна възраст, хронично болни деца и възрастни, медицински персонал, работещи в градския транспорт, заведенията за обществено хранене, служители в МВР и др.  

При вече възникнало грипно заболяване специфичното лечение е със специални противогрипни препарати. Срещу сезонния грип е ефективен препаратът ремантадин, а срещу т.н. свински грип – тамифлу. Тъй като няма възможност при всеки пациент да се установи конкретно с кой тип вирус е заразен, се препоръчва комбинирана терапия с двата препарата. Още за комбинираната терапия можете да прочетете тук.

Коментари