Публикация

Модерен скенер вади прецизен образ на малки органи и пациенти с импланти

Компютърният томограф има специална програма за изследване на кръвоносни съдове, с която може да се оцени кръвотока в различни зони на тялото


Нов компютърен томограф (скенер) от най-висок клас заработи в пловдивската болница „Пълмед“. Скенерът е на фирмата „ Philips Healthcare“ и е произведен в началото на 2015 година. Дистрибутира се на световния пазар от месец януари и е първия в България и втори в Европа, след Германия. Новата апаратура в МБАЛ „Пълмед“ има технически характеристики, които позволяват скъсяване на времето за провеждане на изследване, както и протоколи за намаляване нивото на радиационно натоварване, особено при децата. Възможността за 3D реконструкции на образа и показване на обекти с малък размер благоприятства извършването на преглед на много малки органи, като например вътрешно ухо.

Специална програма на скенера се грижи и за подобряване качеството на образа при пациенти с големи метални импланти като изкуствени тазобедрени стави, което е особено важно при изследване в областта на таза. Апаратурата има и специална програма за изследване на кръвоносни съдове, с която специалистите могат да оценят кръвотока в различни зони на тялото.

„Щастливи сме, че можем да работим с апаратура от най-висок клас. По този начин осигуряваме прецизна диагностика за нашите пациенти“, коментира д-р Ася Жекова, началник отделение по образна диагностика в МБАЛ „Пълмед“.

Коментари