Публикация

В сезона на грипа - без паника!


На първо място не изпадайте в паника. Защото тя допълнително снижава имунитета и практически става съюзник на заболяването. Тази година ситуацията с грипа допълнително се усложнява заради очакваното едновременно циркулиране на сезонните щамове и новия пандемичен вирус.

Затова не се паникьосвайте, а по-добре спазвайте някои правила:

1. Често мийте ръцете си с топла вода и сапун – особено преди хранене, след пипане на банкноти и монети, след пътуване в градския транспорт и посещения в обществени тоалетни.

2. Откажете се от навика да докосвате устата си с немита ръка и да триете очите си.

3. Отказвайте да приемате неопаковани хранителни продукти, ако продавачът ги е пипал с ръка, наплюнчил си е пръстите, за да вземе хартия, или е разтворил найлоновото пликче чрез подухване с уста. Това, за съжаление, са често срещани практики в някои търговски обекти.

4. Не влизайте в претъпкани помещения и превозни средства. Ако това е наложително, сложете си маска. Неудобството от евентуалните учудени погледи е за предпочитане пред сериозно заболяване.

5. Яжте поне 5 порции пресни плодове и зеленчуци дневно и пийте много течности.

6. Съобразявайте облеклото си с времето навън. Преохлаждането или претоплянето са еднакво вредни за организма, особено при децата.

7. Сложете си противогрипна ваксина срещу сезонния грип. За рисковите групи се очаква държавата да осигури безплатна ваксинация и срещу новия „свински” грип.

8. Ако се грижите за болен близък, слагайте маска и поддържайте идеална хигиена в дома – често миене на тоалетните, отделни кърпи и съдове за хранене на болния и т.н.

9. При първи симптоми на вирусно заболяване – втрисане, висока температура, силна отпадналост и главоболие, болки в ставите и мускулите на цялото тяло, търсете личния си лекар.

10. Грипът не се лекува с антибиотици! За тази цел са създадени специални противовирусни препарати, които са достъпни и у нас.

" }-->

Коментари