Публикация

Внимание: туларемия в Пловдивско, проверявайте се

Заболяването е изключително опасно и води до фатални усложнения и последици


Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести заяви пред агенция "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев:

"Бе доказан случай на туларемия в едно от селата в Пловдивско. Това означава, че областта, където туларемията се разпространява, е много широка. Всички лекари и гражданите трябва да знаят, че ако се появят симптоми като подуване на лимфните възли на шията, винаги трябва да се мисли първо за туларемия, особено при хора, които живеят в къщи и биха могли да имат контакт с мишки и плъхове"
Мишките и плъховете, за жалост, не обитават само селските домове. В много градски сгради се срещат носителите на много болести.

Гризачите са разпространители на редица болестотворни бактерии, които щом попаднат у хората и домашните животни , могат да причинят взривове от инфекции с висока заболеваемост и възможен смъртен изход. Това налага да се познават болестите и начините на заразяване на хората и домашните животни.  Складовете за храни в селските райони увеличават възможността от контакт с плъхове , търсещи храна , особено през зимата. Когато е налице лоша хигиена, складовете на магазини , ресторанти и други хранителни заведения , също могат да се замърсят с болестотворни организми , разпространявани от плъховете и мишките.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, чийто причинител са бактерии, които  с висока устойчивост (в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, солено месо – 30 дни, мляко – 104 дни, хляб – 14 дни, в ларвите и нимфите на кърлежи – до 8 месеца). Пряката слънчева светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С – за 5 минути, дезинфектантите – за няколко минути.

Коментари