Публикация

Нов апарат в МУ-Пловдив помага за диагностика на Алцхаймер, мозъчен инсулт и Паркинсонова болест

Проф. д-р Богдан Драгански представи пред специалисти лекция на тема „Анатомични изследвания на мозъка с помощта на компютър - alea iacta est "


Единственият в България апарат за функционално-магнитно-резонансно изобразяване е в Пловдив. Той е една от последните придобивки наМедицински университет-Пловдив. „Апаратът помага за ранната диагностика на неврологични заболявания и за предоперативна и следоперативната им оценка“, разкри професорът по психология д-р Дроздстой Стоянов и допълни, че уредътпомага и за оптимизацията на лечението и на избора на медикаменти в психиатрията

Благодарение на апарата могат да се диагностицират някои от най-разпространените болести на мозъка и нервната система – болест на Алцхаймер, мозъчен инсулт, Паркинсонова болест, както и да се помогне за лечението на шизофрения и депресивни разстройства.

Уредът работи от няколко месеца, като продължава обучението на персонала, за да може той да бъде вграден още по-ползотворно в клиничната практика, неврологията, психиатрията и неврохирургията в България. Именно обучението на персонала за работа с апарата е една от целите на сътрудничеството с Университета в Лозана, Швейцария. Един от най-изявените преподаватели на висшето учебно заведение бе гост в МУ-Пловдив.

Проф. д-р Богдан Драгански представи пред специалисти лекция на тема „Анатомични изследвания на мозъка с помощта на компютър - alea iacta est ". „Целта на лекцията е да осъществим пръв контакт, да представим с какво работим и да видим какво е интересно на лекарите“, заяви професорът.

Той похвали новооткрития Комплекс за транслационни невронауки, изграден по проект на МУ-Пловдив. Лекцията на специалиста бе продължение на специализираното обучение там. „Това тук е един модерен център, който може да се сравни с центрове в Лондон, Лозана и други големи градове, в които съм работил. Той се прави не само от архитекти, но и от хората, които работят в него. Това, което е важно в случая на Медицински университет – Пловдив, е подкрепата на ректора, която е от основно значение“, обясни професорът.

Идеята е да се стигне до едно интернационално сътрудничество, от което Лозана и Пловдив да имат полза.

„То, отвъд наука, познания и експертиза, ще се изразява в общи проекти и кандидатстване за европейски средства.А също така и обмяна на студенти, което ще е и първата стъпка“, обясни професор Драгански.

Той обясни, че Алцхаймер и мозъчните удари са най-масово разпространените болести на мозъка. При първата болест се търси начин тя да бъде диагностицирана преди да се е развила до етап, в който пациентът вече се нуждае от постоянна подкрепа. При мозъчните удари, след като са изпуснати превантивните моменти и ударът е станал, целта е да се определи как най-добре да се рехабилитират хората и да се възвърнат изгубените функции.

„Точно такъв център, какъвто има тук, е на път да направи връзката между това, което виждаме в клиниката като проблем, но не можем да го решим и това, което науката предлага като възможни решения“, заяви професор Драгански в МУ-Пловдив.

Като невроучен професорът участва и в десетгодишния международен проект за човешкия мозък „Human Brain Project”.

“Това, което виждаме в последните 10-15 години като развитие на технологиите, влиза и в науката за мозъка. Ние се опитваме да разберем как работи мозъкът, за да построим компютри, които да работят още по-добре“, разказа той.

„Но не, за да заместят нас! Целта е и наука, и клинична работа да имат полза“, допълни професор д-р Богдан Драгански.

Освен студенти и специалисти, на лекцията му присъстваше ректорът на МУ чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и заместник-ректорите по „Международно сътрудничество” и „Качество и акредитация” проф. д-р Мариана Мурджева и проф. д-р Стефан Сивков.

Коментари