Публикация

Проф. д-р Марияна Стойчева, дм, дмн: Букет от вируси разболява стотици всеки ден, нито един не е нов

Проф. д-р Марияна Стойчева, дм, дмн: Букет от вируси разболява стотици всеки ден, нито един не е нов

Проф. Стойчева е експерт по инфекциозни болести в Научноизследователски институт към Медицинския университет в Пловдив. 
Преди това практикува в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Св. Георги“ и беше неин ръководител. 
Разговаряме с нея по повод появата на новия вирус от Китай и непрекъснато нарастващите случаи на заболели.

 

Какво представлява новият вирус, който се появи в Китай? 

Пандемията Covid-19 направи обществото и в частност здравните власти особено внимателни, особено бдителни да не пропуснат появата на нов болестотворен агент (патоген), който отново да затвори света! 


Преди няколко седмици изтръпнахме от кадрите с препълнени педиатрични болници в Китай с деца болни от пневмония! „Ходеща пневмония, Недиагностицирана пневмония, Атипична пневмония“ бяха стряскащите заглавия. Световната здравна организация (СЗО) поиска спешна справка за повишената заболеваемост от респираторни инфекции и пневмонии предимно при децата в Китай и получи такава в следващите 24 часа от Националната здравна комисия. 


Не, няма нов вирус. Има повишена заболеваемост от респираторни заболявания, които имат изразена сезонност. Ноември и декември са най-студените месеци в Китай и обичайно респираторните инфекции в този период са най-чести. 

Кои са причинителите на това заболяване?  

Букет от вируси, които се разпространяват по въздушно-капков път, като вирусът на грипа, Adeno-вируси, RSV, EBV, SARS CoV-2 (все още) и Mycoplasma pneumoniae (бактерия, която често предизвиква пневмонии). 
Няма нов патоген, следователно няма опасност от пандемия. Огромната част от човечеството вече се е срещало с тези агенти и има защита срещу тях. 

Защо това се случва пак в Китай и защо най-уязвими са децата? 

В Китай противоепидемичните мерки, за осигуряване на НУЛЕВ Covid-19 (маски, физическа дистанция, без струпвания и пр.) бяха най-строги и най-продължителни. Тези противоепидемични мерки осигуриха превенция от всички въздушно-капкови инфекции. По време на пандемията Covid-19 нямаше грип, нямаше скарлатина, варицела, RSV инфекции. Натрупа се голям брой хора (деца), които не са се срещали с тези патогени, обичайно циркулиращи в човешката популация. Премахването на пртивоепидемичните мерки осигури възможност за контакт, за заразяване и резултатът е - много болни деца от стари и известни болести. 
Не само децата нямат защита. Противоепидемичните мерки за Covid-19, осигуриха протекция от въздушно-капкови инфекции за цялото население. При по-старшите възрастови групи, липсваше регулярна среща със старите вируси, липсваше бустер, който да поддържа напрегнат имунитет. Ето защо никоя възрастова група не е застрахована, но най-уязвими са децата, които се срещат за първи път с тези причинители. 
Най-честото усложнение е пневмонията. Всички тези причинители предизвикват Атипична пневмония.

Защо атипична?  

Защото няма обичайната (типична) находка с хрипове при преглед със слушалка, но се потвърждава от рентгеново изследване. 

Как се лекуват пациентите? 

При грип заболяването започва внезапно, с висока температура, силни болки в мускулите, главоболие, болки в очите, силна отпадналост, кашлица и болният трябва да остане на легло. 
При Mycoplasma pneumoniae началото е по-постепенно, температурата не е толкова висока, но е продължителна. Общото състояние не е силно увредено, макар и с упорита кашлица болните са на крак, затова се нарича „ходеща“ пневмония. 
Има точни диагностични методи. Има специфично лечение както за грип (Tamiflu), така и за микоплазмена пневмония (антибиотици от групата на макролидите). 

Кои ваксини биха ни предпазили от новия вирус и от усложненията?  

Ваксината за грип, за Covid-19 не бива да се неглижират. 
Трябва да се потърси лекар, да се постави точна диагноза и се започне адекватно лечение. Домашният режим за няколко дни, прием на много течности – билкови чайове, пресни плодове и зеленчуци, витамини ще осигури по-бързо оздравяване и ще предотврати разпространението на болестта. 

Коментари