Публикация

Какво трябва да знаете преди да си купите контактни лещи?

5 задължителни правила


Предлага ме Ви 5 задължителни правила за да избегнете инфекции и проблеми. Това важи за всички видове лещи включително и козметични!

  1. Прегледа от очен лекар е задължителен. Това не означава изследването на рефракцията (компютърно или с таблица), а очен преглед с микроскоп, който позволява детайна оценка на предната повърхност на окото. При тази консултация Вие трябва да уточните какви са вижданията Ви за режима на носене на контактните лещи, съобразно къде и какво работите, какви са хобитата и спортовете с които се занимавате, колко динамичен е животът Ви...
  2. Никога не купувайте първите лещи от интернет. Он лайн магазините предлагат евтини неща, но обикновено в голямо количество. Неподходящите лещи може да предизвикат увреждания, а освен това да загубите пари.
  3. Не напускайте кабинета на очния лекар ако не сте добре обучени как да поставяте и сваляте лещите. Не разчитайте на писмени инструкции и интернет помагала. Грешните навици могат да доведат до сериозни увреждания на очите. Уточнете грижите и си набавете разтворите за поддръжка на контактните лещи.
  4. За безпроблемно носене на контактни лещи редовно посещавайте специалист, най-добре един и същ. Прегледите трябва да са както следва: за първо поставяне, 1 месец след първото поставяне, след това веднъж годишно ако няма проблеми. При възникване на проблем (болка, намалено зрение, зачервяване, промяна на цвета и вида на окото) веднага се обърнете към Вашия слециалист.
  5. ВАЖНО! Вашите лещи са строго индивидуални, за да избегнете инфекции, проблеми или нанасяне на вреди на ваши приятели НИКОГА не пробвайте отворени контактни лещи и не давайте Вашите ползвани лещи на друг човек. Пробите за цветни лещи трябва да се извършват само с еднократни лещи!

1Контактните лещи биват меки и ригидни. Колкото и да е просветен човек, той не може да прецени какъв тип лещи са най-подходящи за него. В много случаи и очният лекар има емпиричен подход: преценява, пробва, оценява и препоръчва дадения тип лещи. За това се изискват специални познания. Не са малко случаите в които пациентите се отказват от контактните лещи, просто защото са носили не това което е подходящо за тях. Всеки който иска да носи контактни лещи трябва да има обща култура. Предлагаме базова информация за типовете контактни лещи и грижата за тях.

Меки контактни лещи
Меките контактни лещи са най-популярни, но малко хора знаят че в последните години те претърпяха значителна еволюция. Днес на световния пазар са наложени силикон-хидрогелните меки контактни лещи. Те са с кратък живот (2 седмици или 1 месец) и са най-здравословните и безопасни контактни лещи, тъй като доставят максимално количество кислород. С тези контактни лещи може да се коригира:

Късогледство ( миопия )
Далекогледство (хиперметропия)
Асиметрична рефракция ( астигматизъм )
Възрастово далекогледство ( пресбиопия )

Меките лещи следват формата на предната повърхност на окото, което осигурява удобство. Те имат голям диаметър/размер и това ги прави стабилни и подходящи за динамичен начин на живот и различни спортове.

Според режима на носене и продължителността на живот на лещите различаваме :

Лещи за ежедневна употреба. Тези лещи се носят само през будния период. Поставят се сутрин и се свалят вечер. По времето гогато не са в очите трябва да се съхраняват във винаги пресен, специален подходящ за тях разтвор. Обичайно този тип лещи са с кратък живот 2-4 седмици. Има специални лещи с по-дълъг живот, но няма нищо по-добро от нова леща всяка седмица, всеки 2 седмици или всеки месец. Причината лещите да имат дълъг живот е технологична – трудна изработка, което води до висока цена, а производителя търси решение за намаляване на цената за крайния потребител. Ако за Вас са подходящи лещи с кратък живот изберете тях, защото това е по-здравословно!

Лещи за удължено носене. Професионалистите не препоръчват рутинно този режим поради повишения риск от усложнения. Честотата на усложненията при носене на контактни лещи е 1:10 000. Ако лещите се носят удължено се увеличава до 1:1000, което е 10 пъти по висок риск. Все пак има хора които имат нужда от временно или по продължително удължено носене. Това трябва да става смо под контрол на лекар специалист. Ако поставите такива лещи следвайте стриктно инструкциите на Вашия очен лекар.
Лещи за еднократна употреба . Еднократните меки контактни лещи са най-функционални, но и най-скъпи, ако се носят всеки ден. Те са задължителни при проблемни пациенти и такива с алергии, по време на бременност при някои малки деца, както и по време на всички водни спортове. Този тип лещи не изискват грижи те се поставят сутрин и се изхвърлят вечер. Това са лещи на избор при пациенти носещи лещите интермитентно (от време на време). Ако се носят 2-3 пъти седмично тези лещи са по икономични от лещите за многократна употреба. ВНИМАНИЕ! Никога не използвайте еднократна леща повторно!

2Важно е да се знае, че видовете лещи и режимите могат да се комбинират. Например пациент може да носи лещи за ежедневна употреба и само по време на ваканцията на море да носи лещи за еднократна употреба. Или пациент да носи лещи позволяващи удължено носене, но да преспива с тях само по време на пътувания. Новите технологии позволяват изключителна гъвкавост и Вашият специалист може да създаде индивидуален план и да Ви осигури оптимален и безпроблемен режим на носене.

Ригидни контактни лещи
Ригидните контактни лещи не са много популярни, най-вече поради факта че са трудни за вземане на точна мярка и повечето специалисти не ги препоръчват. Те са задължителни за пациенти със силно асиметрична роговица, например кератоконус, травма, след хирургия. Има и други индикации за ригидни лещи. Проблемът при тях е, че поради малкия размер се усещат от клепачите, което изисква период на свикване(адаптация). Правилно подбраната газпроницаема ригидна леща осигурява кристално зрение, добър комфорт и отлично здраве. Тези лещи са много стабилни на въздействия на околната среда и се препоръчва да се подменят ежегодно, което ги прави и привлекателни като цена. Ако имате желание или състояние изискващо напасване на ригидни лещи изберете специалист и център които разполагат с възможност за роговична топография и имат набори за вземане на мярка от оригиналния материал.

Грижи за лещите

Всички лещи за многократна употреба изискват грижи. Има три основни елемента на грижата:

  1. Хигиена на ръцете и манипулиране(поставяне и сваляне). Винаги преди поставяне и сваляне измивайте ръцете си с неутрален сапун и подсушавяйте с мека, безвлакнеста кърпа или еднократна салфетка.

  2. Подбор, хигиена и честа смяна на контейнера за съхранение. Във всеки флакон с разтвор трябва да има контейнер. Контейнерът трябва да се сменя често, най-добре на всеки месец. Ако искате да имате дизайнерски контейнер, не го ползвайте повече от 2 месеца. Контейнерът трябва да се изплаква и подсушава след изваждане на лещите и поставянето им в очите. Преди сваляне на лещите контейнера се изплаква и пълни с пресен разтвор. ВНИМАНИЕ! Не добре поддържания контейнер е сериозен източник на инфекция!
  3. Подбор на разтвор(и) за грижа. Има два основни типа разтвори – оксидационни и мултифункционални. Първите са изключително ефективни, но ако попаднат в окото преди неутрализация или по случаиност водят до изгаряне. Затова повечето пациенти предпочитат мултифункционални системи за поддръжка – един разтвор за измиване, съхранение и промиване преди поставяне в окото. Възползвайте се от съветите на Вашия очен лекар преди да купите разтвор, защото не всички разтвори са подходящи за всички лещи.

Запомнете! Усложненията от лещите не са чести, но когато се случат на Вас статистиката няма значение. За да намалите риска от усложнения спазвайте правилата и използвайте професионална консултация от очен лекар специалист по контактна корекция.

Можете да си помогнете и сами като най-малко веднъж дневно трябва да провеждате върху себе си едно просто изследване в три стъпки, включващо 3 въпроса:

1. Как се чувстват моите очи?

2. Как изглеждат моите очи?

3. Все още ли виждам така добре?

Ако има проблем, обърнете се към Вашия лекар!

Коментари