Публикация

Световен ден за борба с остеопорозата


Днес е Световният ден за борба с остеопорозата. Тази година той преминава под мотото „Остани висок и високо говори за своите кости”.

 

Остеопорозата е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Остеопорозата е  здравен проблем в глобален мащаб, който засяга една на всеки три жени и един на всеки петима мъже.

 

Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Поради всички тези причини остеопорозата често е наричана „тихата епидемия”.
 

Освен генетични фактори, негативно влияние върху костите оказват и фактори, произтичащи от начина на живот, като нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

 

При вземане на адекватни мерки може да бъде намален рискът от остеопороза и свързаните с него фрактури. Крайъгълните камъни на превенцията са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи, за да може да се постави ранна диагноза.

 

Остеопоротичните фрактури са главна причина за страдание, инвалидност и смърт при по-възрастното население.

 

По повод Световния ден за борба с остеопорозата у нас се организират измервания на
костната плътност, лекции, беседи в цялата страна.

" }-->

Коментари